Ndryshimi mes inspektimeve të "Kanceri"

55 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{për përmirësim}}
 
'''Kanceri''' është një term i përgjithshëm që përdoret për një grup me më tepër se 100 sëmundje të cilat mund të prekin çdo pjesë të organizmit. Terma të tjerë sinonime që përdoren janë tumori dhe neoplazma. Kanceri njihet si rritje e pakontrolluar e qelizave qe prodhojneprodhojnë 1 tumor ose neoplazme. Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin e indit qe i perkasinpërkasin dhe nuk i pergjigjenpërgjigjen mekanizmave te kontrollit qe normalisht e kufizojnekufizojnë ndaljen e qelizave.
Kanceri mund te kaloje nga forma primare e tumorit ne formenformën sekondare te tij ne njenjë proces qe ndryshe quhet "METASTAZ". Fjala "tumor" rrjedh nga gjuha latine... TUMORE--enjtjeënjtje, gjunge, fryerje.
Prodhohet nga shumimi jonormal i qelizave permespërmes procesit te ndarjes mitotike te qelizave.
 
Tumoret zakonisht klasifikohen ne ketokëto grupe :
#) BENINJE : kur ato kane rritje te ngadalte dhe kane njenjë lokalizim te kufizuar specifike. Si shembull mund te merren : Nishanet, Nejset ETJ.
#) MALINJE : nga latinishtja Malingnens-me veprim te keq ; Kur ato rriten shpejt dhe formoje Metastaza. KetoKëto tumore nderhyjnendërhyje ne funksionin normal te organeve ne te cilat ato janjanë lokalizuar duke shkaktuar shpesh edhe Vdekje.
 
PergjithsishtPërgjithësisht fjala Kancer rrjedh nga latinishtja CANCER-gafforre. U perdorpërdor se pari nga Hipokriti i njohur edhe si babai i medicinesmedicinës ne shek e V p.e.s. duke u bazuar ne faktin se tumoret perhapenpërhapen ne trup ne menyremënyre te ngjashme te levizjeslëvizjes se gaforevegaforreve.
 
Njihen 4 tipa te Kancerave : KARCINOMAT, SARKOMAT, LEUKEMIA dhe LYMFOMA.
* Karcinomat :jane janë kancere qe rrjedhin nga indet epiteliale dhe qe perfshijnepërfshijnë kancerin e lekureslëkurës,gjendrave gjëndrave,gjinjeve gjinjve dhe shume organeve te mbrendshme.Perfshijne reth Përfshijnë rreth 80-90 % te numrit te pergjithshempërgjithshëm te kancerave.
* Sarkomat :jane janë tumore te indit lidhor.
* Leucemia :eshte është kancer i tipit qe karakterizohet me rritje shume te shpejt te numrit te leukociteve (rruzat e bardha te gjakut).
 
[[Kategoria:Sëmundje]]