Ndryshimi mes inspektimeve të "Besëlidhja e Vjetër"

ska përmbledhje të redaktimeve
:2 /vepra e '''Kronistit''' që përfshin dy librat e '''Kronikave''' dhe librat e '''Esdrës''' e të '''Nehemisë''';
 
:3 /tri tregime shprese: '''Tobia''', '''Estera''', '''Judita''';
 
:4 /dy librat e '''Makabejve'''.
 
Grupi i dytë përfshinë të ashtuquajturit '''Libra poetikë''', sepse janë shkruar gati krejtësisht në poezi, por, këta libra zakonisht merren mjaft shumë me mësime për një jetë të ndershme, prandaj shpesh quhen edhe: '''Libra didaktik''' ose '''Libra urtësie'''. Ndër ta dallohen për formë e lartësi poetike [[Psalmi|Psalmet]] dhe '''Libri i Jobit'''.
Në grupin e tretë kemi '''Librat profetikë''', të cilët përmbledhin profecitë dhe shpesh ndeshtrashat e profetëve të [[Izraeli|Izraelit]]. Edhe këta janë në pjesën më të madhe në poezi.
 
Sipas historianeve, Besëlidhja e Vjetër është krijuar midis qindvjeçarit te 5 p.K. dhe qindvjeçarit te 2 p.K., megjithëse disa pjesë të saj, si [[Torah]], dhe [[Kënga e Deboras]] (GjykatësitGjyqtarët 5) datojnë shumë më herët.
 
== Historia e Besëlidhjes së Vjetër ==
112

edits