Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjeografia e Shqipërisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
{{KUFSHQ}}
[[Shqipëria]] gjendet në [[Evropa juglindore|Evropën juglindore]], në pjesën perëndimore të gadishullit [[Ballkani]]k e shtrihet midis [[koordinatat gjeografike|koordinatave gjeografike]] 39 gradë e 38' dhe 42 gradë e 39' te gjerësisë veriore dhe 19 gradë e 16' te gjerësisë lindore, në largësi pothuajse të barabartë nga [[EkuadoriEkuatori]] dhe [[Poli i Veriut]]. Në veri-perëndim kuzifohet nga [[Mali i Zi]] (172 km), në veri-lindje nga [[Kosova]] (115 km), në lindje nga [[IRJM|Maqedonia]] (151 km) dhe në jug e jug-lindje nga [[Greqia]] (282 km). Laget nga detet [[Deti Adriatik|Adriatik]] dhe [[Deti Jon|Jon]]. Sipërfaqja e përgjithshme është 28,748 kilometra katrorë ndërsa kryeqyteti i saj është [[Tirana]].
 
<!-- [[Skeda:Europe location AL.png|thumb|285px|Pozita gjeografike në Evropë]] !-->
==Kufijtë==
 
[[Skeda:Harta e shqiperiseShqiperise-gjeografike.jpg|parapamje|djathtas|Pozicioni gjeografik i Shqipërisë në lidhje me shtetet fqinje]]
Kufijtë e Shqipërisë u përcaktuan nga [[Konferenca e Londrës 1912-1913|Konferenca e Londrës]], në 1913.
 
[[Republika e Shqipërisë]] kufizohet me këto shtete : [[Republika e Malit të Zi|Republikën e Malit të Zi]] , [[Republika e Kosovës|Republikën e Kosovës]] , [[Republika e Maqedonisë|Republikën e Maqedonisë]] dhe me [[Republika e Greqisë|Republikën e Greqisë]] . Ndërsa në perëndim ka kufij detarë dhe kufizohet me [[Italia|Republikën e Italisë]].
Kufijtë janë të gjithë artificialë përveç atij perëndimor. Gjatësia e vijës kufitare të Republikës së Shqipërisë është 1094 km, nga të cilat 657 km janë vijë kufitare tokësore, 316 km vijë bregdetare, 48 km vijë ndarëse përmes lumenjve dhe 73 km përmes liqeneve.
172 km vijë kufitare janë me Republikën e Malit të zi në veri-perëndim, 115 km vijë kufitare janë me Republikën e Kosovës në veri, 151 km janë me Republikën e Maqedonisë në veri-lindje dhe lindje, dhe 282 km me Republikën e Greqisë në jug dhe jug-perëndim.<ref>http://www.asp.gov.al/index.php?option=com_content&view=article&id=527%3Ahistoriku-kam&catid=155%3Aprofili-i-dep-kufirit&Itemid=290&lang=sq</ref>