Ndryshimi mes inspektimeve të "Rahoveci"

301 bytes added ,  7 vjet më parë
v
Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet
v (Bot: Migrating 15 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q733155 (translate me))
v (Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet)
faqezyrtareekuvendit = [http://kk.rks-gov.net/rahovec KK Rahoveci] |
kryetarimomental = [[Kryetarët e Rahovecit|Smajl Latifi]] |
partiaudheheqese = [[Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës|AAK]] |
shënim = |
}}
 
'''Rahoveci''' është qytet dhe komunë në pjesën jug-perëndimore të Kosovës. Në veri kufizohet me [[KlinëKlina|Klinën]]n, në lindje me [[SuharekaTheranda|Suharekën]], në pjesën jugore gjendet komuna e [[PrizreniKomuna (komuna)e Prizrenit|Prizrenit]], ndërsa ne tërë pjesën perëndimore kufizohet me komunën e [[GjakovaKomuna (komuna)e Gjakovës|Gjakovës]]. Përafërsisht ka diku 276 km<sup>2</sup> dhe është vendbanim i 76.577 banorëve, sipas statistikave të vitit [[2002]].
 
== Pak histori ==
Rahoveci është njëri ndër qytetet më të vjetra të Kosovës. Më [[17 Korrik|17 korrik]] te vitit [[1998]] filluan luftimet ndërmjet [[Ushtria Çlirimtare e Kosovës|UÇK]]-ës dhe forcave serbe. Të premten me [[17 Korrik]] [[1998]] Ushtria Çlirimtare e Kosovës hyri në qytetin e Rahovecit. Në luftimet e UÇK-së kundër forcave paramilitare Serbe u vranë mbi 300 civil shqiptar dhe mbi 100 Serb. Betetë më të rëndësishme ishin: Beteja e Rahovecit, Beteja e Gradishit etj.
 
Në bazë të hulumtimeve arkeologjike mund të konkludojmë se në territorin e komunës së Rahovecit janë zbuluar disa fakte arkeologjike, të cilat tregojnë se këto vise janë përplot me relikte të vendbanimeve të dikurshme antike, të cilat rrjedhin nga epoka e hershme romako-ilire (E. Çershkov). Kështu p.sh në fshatin Reti janë gjetur dy epitafe-pllaka mermeri nga koha romake ku është bërë skalitja e tekstit latin, në njërën pllakë qëndron ky mbishkrim "D(is) ma(anibus) Aur(elia) Catulla vixit annis XX Popaj F(iliae) b(ene) M(erenti)". Në pllakën e dytë është shënuar teksti sa vijon : "D(is) M(anibus) Scerviae-dus Sita es Vix(it) an(nis) XXX interfectus a llatromibus si ta Dasi p(pater) f(ilio) p(iissimo) et Sibi et Caiae Dasi coniugi b(ene) m(erenti) Vius F(aciendum) C(uravit)". M. Krasniqi në punimin e tij mbi Rahovecin thekson se përveç këtyre epitafave, pllakave të mermerit në ngastrën e fshatit të përmendur Reti, është gjetur edhe një pllakë e thyer nga koha Romake ku është skalitur teksti ...et Sitae F(ilio) sumi cor(niculario) c(o) hor(tis) pri(mae)Dardanorum V(i) ixit an(nis) XXX b(ene) m(erenti) P(osuit). Dy mbishkrimet e para janë familjare deh nuk tregojnë se çka kanë qenë ata për të cilët janë ngritur këto përmendore, ndërsa nga përshkrimi i tretë i pllakës së thyer shihet se ajo është e ngritur "i Siti të birit Sume flamurtarit të kohortës së parë të Dardanëve". Me rastin e gërmimit të terrenit më [[1953]] kur është ndërtuar bodrumi i verës në Rahovec, gjithashtu është gjetur një numër sendesh arkeologjike (dy qypa të mëdhenj, njëri nga këto ka vëllimin 400 litra, monedha metali, maje të shtizave, elefanti i bronzës e tjera për të cilën mendohet se ka prejardhjen nga epoka e hershme romake (M. K.). Mu në afërsi të Rahovecit në Bërnjakë duhet të jetë vendbanimi nga periudha Romake, e më vonë ka qenë i ndarë në dy vendbanime si Bërnjaka e Ulët dhe Bërnjaka e Epërme. (Duhet të bëhen gërmime arkeologjike rreth pronit të Rimnikut në afërsi të Bërnjakës). Edhe në fshatin Çifllak është gjetur "Altari Romak i sakrificës", eksponati i është dorëzuar Muzeut Arkeologjik të Prizrenit. Edhe gjatë mesjetës në shek. XIV (me 1348) Rahoveci përmendet si vend i cili kufizohet me disa fshatra përreth si territor vreshtar. Po i cekim disa vendbanimet të cilat përmenden e këto janë : Shtavica, Bërnjakë, Krusha, Kobillogllava, Babindoli, Hoça, Maja e Shkadrumit, Bjeshka e Shkozës (M. K.). Poashtu Rahovecin mund ta gjejmë edhe në hartat e vjetra të vitit [[1689]]. Në pjesën e dytë të shekullit XVIII, Rahoveci përmendet si qytezë, në vitin 1770 si qytezë "Ravac" por ka edhe emra të tjera që gjinden në harta të vjetra si që janë : Rahuaz, Rahuiz, Rahova, Ravaz, Rahovce etj., ndërsa në vitin 1911 për herë të parë shkruhet në hartë si Orahovac sipas J. Cvijiqit.
Kushtet më të përshtatshme gjeomorfologjike për zgjerimin e mëtejmë të vendbanimit shtrihen në pjesët e luginës dhe rafshirës aluviale të projir të vrellës nga drejtimi jug-perëndimor.
 
Sipas rendisë, përpos Rahovecit duhet cekur edhe këto vendbanime si qe janë, [[Xërxa|Xërxë]], Drinas, [[Drinas|Ratkoci]] dhe Krusha e Madhe si vendbanimet të kategoris së IV të zhvillimit të vendbanimeve në komunë të cilët do të kenë funkioce qendrore. Duhet të theksohet se vendbanimi i [[Xërxa|Xërxës]] është udhëkryqe i komunikacionit në rrugë e tri drejtimet themelore, Rahovec-Prishtinë, Gjakovë Prizren dhe drejtimi sekondar për Kramovik. Nëpër këtë vendbanim kalon edhe hekurrulla prej Fushë Kosovës deri në Prizeren ku edhe [[Xërxa]] është si stacion qe e shfrytëzojnë dy komuna e Rahovecit dhe Gjakovës.
 
[[Xërxa]] paraqet dhe potencialin ekzistues të qendrës industriale për përpunimin e grurit zhavorrit dhe rërës dhe si qendër për rekracion pasi qe në këtë pjesë është kanjoni eupagjenik- atraktiv te Ura e Fshenjët. [[Xërxa]] është përball Rahovecit e cila shtrihet në terrenit me pjerrtësi të rrafsh të përbërë nga konglomerat, zhavorr, rërë dhe teracët të lumit (holocejni dhe pleistocen).
|Tani (2005) ||76,577|| ||1,300<small>përaf.</small>||1,7<small>përaf.</small>|| 420<small>përaf.</small>|| 1,1 ||76,577
|-
|colspan="14" align=center style="background:#dcdcdc;"|<small>Burimi:1991 census, OSCE/KVM Report (January 1999), UNHCR/HCIC Kosovo, Database (December 1999), Community leaders’ information. 2002 -Directorate of Urbanism (only figures concerning Kosovo Albanian part of the population), Local Community Office, Community leaders’ information. All population figures are subject to a wide margin of error. It is noted that the 1991 census was highly politicized and is thus unreliable..<br />Ref: [[Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë|OSCE]] ([http://www.osce.org/item/1196.html PDF]/[http://www.osce.org/item/1196.html?html=1 HTML]) </small>'''
|}
 
Gjithashtu, në pjesën veriore te Rahovecit është ndërtuar qendra kulturore per minoritetet, e cila udhëhiqet nga shoqata Gjermane Shuler Helpe Leben. Në këtë qendër zhvillohen aktivitete të ndryshme rinore, kulturore në bashkëpunim me Drejtorinë për KSR.
Kjo Qendër është rehabilituar pas lufte nga organizatat gjermane “Shuler Helfen Leben” dhe “AMICA”.
Para masave të dhunëshme serbe të viteve [[1990]]-[[1999]], komuna e Rahovecit ka pasur 4 [[biblioteka publike]] me një numër prej gjithsejt 49.106 [[libralibri|librash]]sh. Biblioteka kryesore ka pasur 15.320 libra, ndërsa degët në Drinas, Krushë të Madhe, [[Xërxa|Xërxë]], Hoç të Madhe kanë pasur 33.786 libra, por [[Lufta e Kosovës|lufta]] dhe masave të dhunëshme serbe të viteve [[1990]]-[[1999]], kanë zhdukur rrjetën librare dhe stoqet e librave të kësaj komune.
 
Për pasojë, biblioteka kryesore e Rahovecit sot (tetor [[1999]]) ka vetëm 1.200 libra në gjuhën serbokroate, ndërsa degët plotësisht janë djegur.
 
:Partitë ekzistuese
* '''[[Partia Demokratike e Kosovës|PDK]]''' me kryetarin lokal Qazim Qeska
* '''[[Lidhja Demokratike e Kosovës|LDK]]''' me kryetarin lokal Nahit Elshani
* '''[[LDD]]''' me kryetarin lokal Visar Vuqiterna
* '''[[LIB]]''' me kryetarin lokal Salih Hoti
* '''[[LDD]]''' me kryetarin lokal Visar Vuqiterna
* '''[[Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës|AAK]]''' me kryetarin lokal Feim Fetoshi
* '''[[AKR]]''' me kryetarin lokal Rexhep Oruqi
* '''[[LPK]]''' me kryetarin lokal Sadri Miftari
 
== Burim i të dhënave ==
* <small>Dokumente të [[Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë|OSCE]]-së të gjetura në internet në vitin [[2006]], për profilet e komunave të Kosovës: [http://www.osce.org/item/1196.html]</small>
* <small>Dokumente të [[Rrjeta Elektronike e Organizatave Mjedisore Kosovare|Rrjetës Elektronike të Organizatave Mjedisore Kosovare]] - Sharri.net [[2006]]: [http://www.sharri.net/admin/editor/downloads/komunat/rahoveci.pdf rahoveci.pdf]</small>
* <small>Dokumente të [[Posta dhe Telekomi i Kosovës|Postës dhe Telekomit Kosovës]] të gjetura në internet [[2006]]:[http://www.ptkonline.com/web/site/index.php?CatId=8&PageId=15&language=0 KodePostare.pdf]</small>