Ndryshimi mes inspektimeve të "Mexhid Yvejsi"

7.539 bytes added ,  7 vjet më parë
v
U kthyen ndryshimet e 178.175.35.120 (diskutimet) në versionin e fundit nga Roboti Tung.
v (U kthyen ndryshimet e 178.175.35.120 (diskutimet) në versionin e fundit nga Roboti Tung.)
'''Mexhid Yvejsi''' lindi me [[13 Korrik]] [[1950]] në [[Gjakova|Gjakovë]], [[Kosova|Kosovë]].
 
== Biografia ==
=
 
'''Mexhid Yvejsi''' rrjedh nga një familje e njohur e frymëzuar me ndjenja fetare dhe kombëtare. Nga trungu i kësaj familjeje kanë dalë shumë intelek­tua­lë e personali­tete të shquara, si: '''imamë''', '''myfti''', '''hafizë''' dhe '''myde­rri­zë''' të njohur në mbarë trojet shqiptare e më gjerë. Duhet për­mendur me nderime të thella '''myderriz Vejsel Efendi''', theme­lues e drejtues i [[Medresesë së Madhe të Gjakovës (1748)]], e cila ishte ndë­r më të njohurat në [[Ballkan]], por që fatkeqësisht u mbyll nga regjimi komunist më [[1948]]; '''myderriz Ismail Efendiu''', njëri nga udhëheqësit e [[Lidhjes së Prizrenit (1878)]]; '''myderriz Iljaz Efendiu''' i cili ishte edhe '''hafiz'''; '''myderriz Fahri Efendiu''' u bë '''hafiz''' në moshën 11-vjeçare; '''myderriz Salih efendiu''', '''mulla Aliu''', '''mu­lla Abdurrahimi''', '''myderriz Tahir Efendiu''', '''hafiz Murtezai''', '''hafiz Hysniu''', '''hafiz Selimi''' etj.
 
Mësimet fillestare dhe ato të mesme i kreu në [[Gjakovë]], ndërsa në [[Fakultetin Filozofik]] - [[Universiteti i Prishtinës]], studioi [[Gjuhë]] dhe [[Letërsi Angleze]].
Me shkrime merret që nga bankat e Shkollës Fillore. Shkruan poezi, prozë, kritikë letrare, polemika etj. Deri më sot ka botuar, në trojet shqiptare, nëpër [[Europë]], [[Amerikë]] deri në [[Australi]], mbi [[1000]] punime të ndryshme…
 
Më se '''dhjetë vjet''' jetoi dhe veproi në [[Perëndim]], në [[Evropë]] dhe në [[Amerikë]], ku la gjurmë të pashly­eshme në dobi të Fesë e të Atdheut!
Një kohë shërbeu si imam në [[Romë]], [[Itali]], dhe më vonë si ndihmë-sekretar i [[Qendrës Islame Shqip­tare-Amerikane]] për shte­tet [[New York]] dhe [[New Jersey]]. Ishte edhe arsimtar, reporter dhe gazetar i [[Qendrës Islame Shqiptare-Amerikane]].
 
Ka qenë i ftuar, ka marrë pjesë me kumtesa, studime, në shumë Tryeza Shkencore, Kongrese, Tribuna, Konferenca Shkencore me karakter lokal, kombëtar dhe ndërkombëtar. Bashkëpunon rregullisht me shtypin fetar që botohet në [[Prishtinë]], [[Shkup]] dhe [[Tiranë]].
Ka shkruar mbi '''25 libra''', duke përfshirë këtu edhe përkthime nga [[gjuha angleze]]…
Ka botuar '''14-të libra''', me gjini të ndryshme: letrare, historike, monografi etj.
 
== Veprimtaria botuese dhe tituj të veprave ==
*11.[["Në dritë të njohjes"]], 2012, [[Gjakovë]]
 
== Disa fjalë rreth veprave të autorit ==
=
 
== 1.1. [["Prej errësirës në dritë"]] ==
 
'''Vepra e parë''' e botuar e autorit është [["Prej errësirës në dritë"]]. Kjo vepër ka '''3 ri-botime'''. Në përmbajtje të librit autori ndër të tjera thotë:
''[[“Prej Errësirës në Dritë”]] është titulli i librit që kam nderin t’ua paraqes lexuesve shqiptarë. Në kë­të libër modest janë përfshirë dëshmitë e njëzet per­sonaliteteve të ndryshme nga të gjitha kontinentet e planetit tonë! Ata me vite të tëra kishin endur nëpër errësirë dhe më në fund, me ndihmën e [[All-llahut (xh.sh.)]], dolën në dritë dhe shpëtuan...! Këto dëshmi të jetës së këtyre njerëzve i kemi përkthyer nga [[gjuha angleze]], të cilat i kemi huazuar nga revista të ndryshme të '''Perëndimit''' e të '''Lindjes''' dhe gjatë viteve ([[1987]] - [[1997]]) kohë pas kohe, ato janë botuar në revistën “[[Dituria Islame]]” të [[Prish­tinës]] dhe në revistën [[“Hëna e Re”]] e [[Shkupit]]...''
 
'''“Po, njeriu është dëshmitar i vetvetes.” (Kur’ani 75:14)'''
 
'''“Ka shpëtuar ai që është pastruar.” (Kur’ani: 87:14)'''
 
''Të gjithë këta, që ishin shkencëtarë, diplomatë, filozofë, prif­tërinj katolikë, protestantë, rabinë çifutë (hebrenj) etj., dësh­muan secili për vete dhe shpëtuan pasi u pastruan, por në këtë libër të gjithë janë të bashkuar! Ata ishin njerëz të arsye­shëm, me mendje të shëndoshë dhe e kuptuan të Vërtetën. E Vër­teta i pastroi, i nxori nga errësira në dritë dhe i shpëtoi!''
 
Këto personalitete janë si vijon:
 
*[[UMAR MITA, ekonomist (Japoni)]],
*[[MUHAMMED A. HOBOHM, diplomat (Gjermani)]],
*[[JOSEPH AMADO, prift katolik (Sierra-Leone)]],
*[[ALI SELMAN BENOIST, doktor i mjekësisë (Francë)]],
*[[MIJËRA FRANCEZË E PRANUAN ISLAMIN]],
*[[HATEM HOURI, gazetar (Bejrut, Liban)]],
*[[DONALD S. ROCKWEL, poet, kritik letrar (SHBA)]],
*[[FADLULLAH WILMONT, historian (Australi)]],
*[[ANTONIO CARIOVATO, filozof (Itali)]],
*[[JOHN WEBSTER, filozof (Angli)]],
*[[FATIME KAZUEI (Tokio, Japoni)]],
*[[MARGARET MARCUS, shkrimtare (Nju-Jork, SHBA)]],
*[[SUZANNE HANEEF, gazetare (SHBA)]],
*[[PËRSE PRIFTI PROTESTANT, RABINI ÇIFUT DHE NJË GJYSHE GJERMANE E PRANUAN FENË ISLAME?]],
*[[Dr. ROLF BARON EHRENFELS, shkencëtar, antropolog (Austri)]],
*[[MUHAMMED SULEJMAN TAKEUCHI, etnolog (Tokio, Japoni)]],
*[[Dr. R. L. MELLEME, antropolog (Holandë)]],
*[[MUHAMMED A. RUSSEL WEBB, diplomat (SHBA)]],
*[[TREGIMI I PRANIMIT TË ISLAMIT NGA NJË VAJZË ÇIFUTE]].
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
== 1.2. [["Lavdi Zotit, Kosova do të jetojë"]] ==
 
'''Vepra e tretë''' titullohet [["Lavdi Zotit, Kosova do të jetojë"]], është një përmbledhje me poezi fetare-atdhetare, të botuara gjatë njëzet vjetëve të fundit ([[1980]]-[[1999]]) në këto revista: '''“Shtigje”''' [[Gjakovë]], '''“Dituria Islame”''' [[Prishtinë]], '''“Alternativa”''' [[Ljubljanë]], '''“Drita Islame”''' [[Tiranë]] dhe '''“El-Hilal-Hëna e Re”''' [[Shkup]].
 
Në të gjitha poezitë e këtij libri, që janë gjithsejt '''njëzet''', dallohet një frymëzim i thellë, me thekse të forta patriotike-fetare, dhe autori, [[Mexhid Yvejsi]], me këto poezi, siç shkruan redaktori i librit z. [[Faik Miftari]], “na përkujton poetët e '''Rilindjes Kombëtare''', siç ishtin [[Frashëri]], [[Çajupi]], [[Asdreni]] etj.”
 
Libri [["Lavdi Zotit, Kosova do të jetojë"]], përveç vlerave artistike e frymëzuese që ka, ka edhe disa të veçanta: Është '''libri i parë''' i botuar në [[Kosovë]], pas luftës së përgjakshme, është botuar në [[korrik]] [[1999]], në qytetin e parë të [[Kosovës]], në [[Prizren]]. Ndërsa, autori-poeti [[Mexhid Yvejsi]] librin ia kushton mikut të tij, dëshmorit për fe e atdhe, [[Haxhi Hasan Vuçitërnes]] me këtë përkushtim: “''Shpirtit të ndritur të [[Haxhi Canës]], ([[1919]]-[[1998]]) dëshmorit nga [[Rahoveci]], për fe e atdhe, ia kushtoj këtë vepër me dashuri e një biri të bindur, në përvjetorin e parë të flijimit…”'' Poezitë e librit [["Lavdi Zotit, Kosova do të jetojë"]], të rradhitura duken kështu:
 
* [[1. Lavdi Zotit]],
* [[2. Kosova do të jetojë]],
* [[3. Fjala e dëshmisë]],
* [[4. Feja Islame]],
* [[5. Kur mendoj për Kosovën]],
* [[6. Mirë se na vjen Ramazani]],
* [[7. Pranvera në Kosovë]],
* [[8. Aty ku ka Ramazan]],
* [[9. Sa larg, sa afër Kosova]],
* [[10. Është një dashuri]],
* [[11. Lutje natën e Kurban Bajramit]],
* [[12. Do të kthehem në Kosovë]],
* [[13. Bekoje o Zot, Muhamedin a.s.]],
* [[14. Toka ime]],
* [[15. Dëshmorit]],
* [[16. Pallati i Kulturës]],
* [[17. Si të jetojmë në Ramazan…]],
* [[18. Lum Shqipëria për këtë burrë (Haxhi Hafiz Sabri Koçit)]],
* [[19. Medreseja e Madhe e Gjakovës (Në 250 vjetorin e themelimit)]],
* [[20. Kosova do të jetë varri i tyre (Shehid Haxhi Hasan Vuçitërnës)]].
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
== 1.3. [["Ilaçi i lumturisë"]] ==
* [http://www.kosovarimedia.com/home/bota-shpirterore/komuniteti-musliman/1030-99-emrat-e-bukur-te-allahut-mexhid-yvejsi.html/ Libri: 99 Emrat e bukur të Allahut]
 
== Shiko edhe ==
=
 
{{Biografi-cung}}
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
64

edits