Ndryshimi mes inspektimeve të "Mexhid Yvejsi"

10.136 bytes added ,  7 vjet më parë
v
U kthyen ndryshimet e 178.175.35.120 (diskutimet) në versionin e fundit nga MF-Warburg.
v (U kthyen ndryshimet e 178.175.35.120 (diskutimet) në versionin e fundit nga MF-Warburg.)
'''Mexhid Yvejsi''' lindi me [[13 Korrik]] [[1950]] në [[Gjakova|Gjakovë]], [[Kosova|Kosovë]].
 
== Biografia ==
=
 
'''Mexhid Yvejsi''' rrjedh nga një familje e njohur e frymëzuar me ndjenja fetare dhe kombëtare. Nga trungu i kësaj familjeje kanë dalë shumë intelek­tua­lë e personali­tete të shquara, si: '''imamë''', '''myfti''', '''hafizë''' dhe '''myde­rri­zë''' të njohur në mbarë trojet shqiptare e më gjerë. Duhet për­mendur me nderime të thella '''myderriz Vejsel Efendi''', theme­lues e drejtues i [[Medresesë së Madhe të Gjakovës (1748)]], e cila ishte ndë­r më të njohurat në [[Ballkan]], por që fatkeqësisht u mbyll nga regjimi komunist më [[1948]]; '''myderriz Ismail Efendiu''', njëri nga udhëheqësit e [[Lidhjes së Prizrenit (1878)]]; '''myderriz Iljaz Efendiu''' i cili ishte edhe '''hafiz'''; '''myderriz Fahri Efendiu''' u bë '''hafiz''' në moshën 11-vjeçare; '''myderriz Salih efendiu''', '''mulla Aliu''', '''mu­lla Abdurrahimi''', '''myderriz Tahir Efendiu''', '''hafiz Murtezai''', '''hafiz Hysniu''', '''hafiz Selimi''' etj.
==
 
Mësimet fillestare dhe ato të mesme i kreu në [[Gjakovë]], ndërsa në [[Fakultetin Filozofik]] - [[Universiteti i Prishtinës]], studioi [[Gjuhë]] dhe [[Letërsi Angleze]].
Me shkrime merret që nga bankat e Shkollës Fillore. Shkruan poezi, prozë, kritikë letrare, polemika etj. Deri më sot ka botuar, në trojet shqiptare, nëpër [[Europë]], [[Amerikë]] deri në [[Australi]], mbi [[1000]] punime të ndryshme…
 
Më se '''dhjetë vjet''' jetoi dhe veproi në [[Perëndim]], në [[Evropë]] dhe në [[Amerikë]], ku la gjurmë të pashly­eshme në dobi të Fesë e të Atdheut!
Një kohë shërbeu si imam në [[Romë]], [[Itali]], dhe më vonë si ndihmë-sekretar i [[Qendrës Islame Shqip­tare-Amerikane]] për shte­tet [[New York]] dhe [[New Jersey]]. Ishte edhe arsimtar, reporter dhe gazetar i [[Qendrës Islame Shqiptare-Amerikane]].
 
Ka qenë i ftuar, ka marrë pjesë me kumtesa, studime, në shumë Tryeza Shkencore, Kongrese, Tribuna, Konferenca Shkencore me karakter lokal, kombëtar dhe ndërkombëtar. Bashkëpunon rregullisht me shtypin fetar që botohet në [[Prishtinë]], [[Shkup]] dhe [[Tiranë]].
Ka shkruar mbi '''25 libra''', duke përfshirë këtu edhe përkthime nga [[gjuha angleze]]…
Ka botuar '''14-të libra''', me gjini të ndryshme: letrare, historike, monografi etj.
 
== Veprimtaria botuese dhe tituj të veprave ==
Disa nga veprat e botuara të poetit, shkrimtarit, përkthyesit, '''Mexhid Yvejsi''' janë këto:
 
* 1.[["Prej errësirës në dritë"]], 1997, [[Shkup]]
* 2.[["Në shërbim të Zotit, të popullit"]], 1998, [[Gjakovë]]
* 3.[["Lavdi Zotit, Kosova do të jetojë"]], 1999, [[Prizren]]
* 4.[["Ilaçi i lumturisë"]], 2000, [[Gjakovë]]
* 5.[["Për Fe e Atdhe"]], 2001, [[Gjakovë]]
* 6.[["Kështjellat e gjakut tonë"]], 2002, [[Gjakovë]]
* 7.[["Ylematë e Gjakovës, mburojë e Kosovës"]], 2003, [[Gjakovë]]
* 8.[["Rrëfime të vërteta"]], 2004, [[Prishtinë]]
* 9.[["99 Emrat e bukur të Allahut"]], 2010, [[Gjakovë]]
*10.[["Prejardhja e festave"]], 2011, [[Gjakovë]]
*11.[["Në dritë të njohjes"]], 2012, [[Gjakovë]]
 
== Disa fjalë rreth veprave të autorit ==
 
== 1.1. [["Prej errësirës në dritë"]] ==
 
'''Vepra e parë''' e botuar e autorit është [["Prej errësirës në dritë"]]. Kjo vepër ka '''3 ri-botime'''. Në përmbajtje të librit autori ndër të tjera thotë:
''[[“Prej Errësirës në Dritë”]] është titulli i librit që kam nderin t’ua paraqes lexuesve shqiptarë. Në kë­të libër modest janë përfshirë dëshmitë e njëzet per­sonaliteteve të ndryshme nga të gjitha kontinentet e planetit tonë! Ata me vite të tëra kishin endur nëpër errësirë dhe më në fund, me ndihmën e [[All-llahut (xh.sh.)]], dolën në dritë dhe shpëtuan...! Këto dëshmi të jetës së këtyre njerëzve i kemi përkthyer nga [[gjuha angleze]], të cilat i kemi huazuar nga revista të ndryshme të '''Perëndimit''' e të '''Lindjes''' dhe gjatë viteve ([[1987]] - [[1997]]) kohë pas kohe, ato janë botuar në revistën “[[Dituria Islame]]” të [[Prish­tinës]] dhe në revistën [[“Hëna e Re”]] e [[Shkupit]]...''
 
'''“Po, njeriu është dëshmitar i vetvetes.” (Kur’ani 75:14)'''
 
'''“Ka shpëtuar ai që është pastruar.” (Kur’ani: 87:14)'''
 
''Të gjithë këta, që ishin shkencëtarë, diplomatë, filozofë, prif­tërinj katolikë, protestantë, rabinë çifutë (hebrenj) etj., dësh­muan secili për vete dhe shpëtuan pasi u pastruan, por në këtë libër të gjithë janë të bashkuar! Ata ishin njerëz të arsye­shëm, me mendje të shëndoshë dhe e kuptuan të Vërtetën. E Vër­teta i pastroi, i nxori nga errësira në dritë dhe i shpëtoi!''
 
Këto personalitete janë si vijon:
 
*[[UMAR MITA, ekonomist (Japoni)]],
*[[MUHAMMED A. HOBOHM, diplomat (Gjermani)]],
*[[JOSEPH AMADO, prift katolik (Sierra-Leone)]],
*[[ALI SELMAN BENOIST, doktor i mjekësisë (Francë)]],
*[[MIJËRA FRANCEZË E PRANUAN ISLAMIN]],
*[[HATEM HOURI, gazetar (Bejrut, Liban)]],
*[[DONALD S. ROCKWEL, poet, kritik letrar (SHBA)]],
*[[FADLULLAH WILMONT, historian (Australi)]],
*[[ANTONIO CARIOVATO, filozof (Itali)]],
*[[JOHN WEBSTER, filozof (Angli)]],
*[[FATIME KAZUEI (Tokio, Japoni)]],
*[[MARGARET MARCUS, shkrimtare (Nju-Jork, SHBA)]],
*[[SUZANNE HANEEF, gazetare (SHBA)]],
*[[PËRSE PRIFTI PROTESTANT, RABINI ÇIFUT DHE NJË GJYSHE GJERMANE E PRANUAN FENË ISLAME?]],
*[[Dr. ROLF BARON EHRENFELS, shkencëtar, antropolog (Austri)]],
*[[MUHAMMED SULEJMAN TAKEUCHI, etnolog (Tokio, Japoni)]],
*[[Dr. R. L. MELLEME, antropolog (Holandë)]],
*[[MUHAMMED A. RUSSEL WEBB, diplomat (SHBA)]],
*[[TREGIMI I PRANIMIT TË ISLAMIT NGA NJË VAJZË ÇIFUTE]].
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
== 1.2. [["Lavdi Zotit, Kosova do të jetojë"]] ==
 
'''Vepra e tretë''' titullohet [["Lavdi Zotit, Kosova do të jetojë"]], është një përmbledhje me poezi fetare-atdhetare, të botuara gjatë njëzet vjetëve të fundit ([[1980]]-[[1999]]) në këto revista: '''“Shtigje”''' [[Gjakovë]], '''“Dituria Islame”''' [[Prishtinë]], '''“Alternativa”''' [[Ljubljanë]], '''“Drita Islame”''' [[Tiranë]] dhe '''“El-Hilal-Hëna e Re”''' [[Shkup]].
 
Në të gjitha poezitë e këtij libri, që janë gjithsejt '''njëzet''', dallohet një frymëzim i thellë, me thekse të forta patriotike-fetare, dhe autori, [[Mexhid Yvejsi]], me këto poezi, siç shkruan redaktori i librit z. [[Faik Miftari]], “na përkujton poetët e '''Rilindjes Kombëtare''', siç ishtin [[Frashëri]], [[Çajupi]], [[Asdreni]] etj.”
 
Libri [["Lavdi Zotit, Kosova do të jetojë"]], përveç vlerave artistike e frymëzuese që ka, ka edhe disa të veçanta: Është '''libri i parë''' i botuar në [[Kosovë]], pas luftës së përgjakshme, është botuar në [[korrik]] [[1999]], në qytetin e parë të [[Kosovës]], në [[Prizren]]. Ndërsa, autori-poeti [[Mexhid Yvejsi]] librin ia kushton mikut të tij, dëshmorit për fe e atdhe, [[Haxhi Hasan Vuçitërnes]] me këtë përkushtim: “''Shpirtit të ndritur të [[Haxhi Canës]], ([[1919]]-[[1998]]) dëshmorit nga [[Rahoveci]], për fe e atdhe, ia kushtoj këtë vepër me dashuri e një biri të bindur, në përvjetorin e parë të flijimit…”'' Poezitë e librit [["Lavdi Zotit, Kosova do të jetojë"]], të rradhitura duken kështu:
 
* [[1. Lavdi Zotit]],
* [[2. Kosova do të jetojë]],
* [[3. Fjala e dëshmisë]],
* [[4. Feja Islame]],
* [[5. Kur mendoj për Kosovën]],
* [[6. Mirë se na vjen Ramazani]],
* [[7. Pranvera në Kosovë]],
* [[8. Aty ku ka Ramazan]],
* [[9. Sa larg, sa afër Kosova]],
* [[10. Është një dashuri]],
* [[11. Lutje natën e Kurban Bajramit]],
* [[12. Do të kthehem në Kosovë]],
* [[13. Bekoje o Zot, Muhamedin a.s.]],
* [[14. Toka ime]],
* [[15. Dëshmorit]],
* [[16. Pallati i Kulturës]],
* [[17. Si të jetojmë në Ramazan…]],
* [[18. Lum Shqipëria për këtë burrë (Haxhi Hafiz Sabri Koçit)]],
* [[19. Medreseja e Madhe e Gjakovës (Në 250 vjetorin e themelimit)]],
* [[20. Kosova do të jetë varri i tyre (Shehid Haxhi Hasan Vuçitërnës)]].
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
== 1.3. [["Ilaçi i lumturisë"]] ==
 
'''Vepra e katërt''' me rradhë titullohet [["Ilaçi i lumturisë"]]. Kjo vepër është shkruar rreth vitit [[1105]] nga njëri prej dijetarëve më të mëdhenjë të njerëzimit [[Imam Gazaliu]] ([[1058]]-[[1111]]). Këtë libër të vogël në dukje, por me vlerë të madhe, e shkroi në gjuhën persishte me titullin: [[Kimija-i sa'ādat]], që do të thotë: [[Ilaqi i lumturisë]].
Ky libër shkruar nga [[Imam Gazaliu]], përkthyer nga anglishtja nga '''Mexhid Yvejsi''', ka gjithsejt '''110''' faqe, '''8'''-të kapituj, që u paraprinë fjala e përkthyesit, ku ndër të tjera shkruan:
 
“''Njëherë e kishin pyetur studentët profesorin e nderuar, shkenctarin e madh, [[Luis Pasteur-in]] ([[1882]]-[[1895]]), se ku gjendet lumturia, se kush mund të jetë i lumtur? Ai ishte përgjigjur kështu: “I lumtur mund të jetë ai njëri që e ka '''Zotin''' në shpirtin e vet!''”
 
Pra, që njeriu të jetë i lumtur, e në veçanti shqiptarët, që janë të shumtën të hutuar, të zhgënjyer, të dëshpruar, kanë nevojë për '''Zotin''', sepse siç shkruan '''Mexhid Yvejsi''', në vend të pasthënies, duke cituar shkencëtarin më të madh të shekullit, [[Albert Ajnshtajn]] ([[1879]]-[[1956]]), i cili u lut, me këto fjalë të paharrueshme: “''Në emër të Zotit, nëse Atij i besoni, merreni ju atë me seriozitet; nëse jo, ne jemi të humbur.''”
 
8 kapitujt e librit janë si në vijim:
 
* [[1. Njohja e vetvetës]],
* [[2. Njohja e Zotit]],
* [[3. Njohja e kësaj bote]],
* [[4. Njohja e jetës së amshueshme]],
* [[5. Muzika dhe vallëzimi si ndihmesë e jetës fetare]],
* [[6. Përkujdesja e vetes dhe përkujtimi i Zotit]],
* [[7. Martesa si ndihmesë-pengesë e jetës fetare]],
* [[8. Dashuria e Zotit]].
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
== 1.4. [["Për Fe e Atdhe"]] ==
64

edits