Dallime mes rishikimeve të "Ndihmë:Faqja e diskutimit"

v
Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet
v (Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet)
[[File:Wikipedia basics - Talk pages.ogv|thumb|320px|thumbtime=1|Video që shpjegon se si të përdorni faqet e diskutimit, 2m 30s (8 MB)]]
{{Anchor|K}}
Përsa i përket përdorimit të faqeve të diskutimit komnuiteti ka vendosur disa rregulla të cilat mbeten në nivelin e udhëzimeve apo rekomandimeve (shiko: [[Wikipedia:Shpërfill të gjitha rregullat|Wikipedia:Neglizho çdo rregull]]), të cilat ndihmojnë në leximin dhe kuptimin e diskutimeve të gjata. Faqet e diskutimit të artikujve kortroversë janë një mundësi e mirë për të arritur konsensus (shiko p.sh. [http://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Diskutim:Kristaq_Rama&oldid=1300090 Diskutim:Kristaq Rama]).
 
# '''Mos ndrysho diskutimet e përdoruesve të tjerë''': Ndryshimi apo heqja e diskutimeve të përdoruesve të tjerë nëpër faqet e diskutimit konsiderohet si një veprim tepër i rëndë dhe i pamoralshëm (për përjashtime shiko më poshtë). Ju gjithashtu nuk duhet të ndryshioni kontekstin e përhjigjeve tuaja në momentin që më poshtë iu përgjigjet një përdorues tjetër. Po ashtu, nuk duhet të ndryshoni rendin e përgjigjeve. Në qoftë se e ndjeni të nevojshme, apo keni ndryshuar mendim përdorni <code><nowiki><s> … tekst i fshirë, ndërrova mendim … </s></nowiki></code> (rezultati: <s> … tekst i fshirë, ndërrova mendim … </s>) në përgjigjet tuaja dhe shpjegoni shkakun e ndryshimit të mendimit.
# '''Nënshkruani diskutimet utaja''': Për të nënshkruar disktimet që poston ti, përdor dy vija në mes dhe katër vija gjarpërushe (<code><nowiki>--~~~~</nowiki></code> ose me hapësirë <code><nowiki>-- ~~~~</nowiki></code>), të cilat do të zëvendësohen automatikisht me emrin tuaj të përdoruesit të shoqëruar me orën dhe datën e postimit menjëherë sapo ju të kryeni ndryshimet. Nëse postoni një diskutim pa patur adresë përdorusi, atëherë në vend të emrit të përdoruesit do të shfaqet adresa juaj [[Internet Protocol|IP]]. Nënshkrimi i diskutimeve e bën më të lehtë ndjekjen e tyre. Për diskutimet e pa-nënshkruara, përdor stampën <code><nowiki>{{subst:</nowiki>[[stampa:Unsigned|unsigned]]<nowiki>|Përdoruesi/IP|Ora dhe data e postimit}}</nowiki></code>.
# '''Përgjigjuni aty ku ka filluar diskutimi:''' Në mënyrë që diskutimet të jenë të qarta dhe të kuptueshme nga të gjithë, vazhdojni në të njëjtën faqe, aty ku ka nisur tema e diskutimit.
# '''Renditi diskutimet''' nën njëra tjetrën për ti bërë më të kuptueshme. Diskutimi i parë fillon me një paragraf normal në të majtë. Çdo diskutim tjetër më poshtë që i refereohet këtij paragrafi duhet të nisë me dypika <code>:</code> të cilat e spostojnë diskutimin e ri një nivel më poshtë. Diskutimi i dytë që i referohet paragrafit të parë duhet të nisë me <code>::</code>, i treti me <code>:::</code> e kështu me rradhë. Për ta kuptuar më qartë shiko shëmbullin e diskutimit më poshtë.