Cikli i Ujit: Dallime mes rishikimesh

21 bytes removed ,  10 vjet më parë
v
roboti largoj: en:Water Cycle (strong connection between (2) sq:Cikli i Ujit and w:Water cycle)
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
v roboti largoj: en:Water Cycle (strong connection between (2) sq:Cikli i Ujit and w:Water cycle)
Rreshti 8:
Në ciklin e vogël të ujit, uji avullohet nga pellgjeve ujore të sipërfaqjës e tokës (72 000 km3). Ajo gjithashtu kondensohen dhe pastaj së bashku me avujt e ujit të kryejë bie si reshje. Pjesë e këtij infiltrate të reshurave në tokë dhe nga derdhja e lumenjëve, derdhet në oqeane dhe dete.
Njerzia vazhdojn të ndërhyjnë në ciklin e jetës natyrore dhe luan një rol të rëndësishëm në formimin e saj dhe ekzistencës. Ndërmarrjet industriale të përfshira në ngrohjen e ajrit dhe të avullimit të ujit. Disa nga aktivitetet njerëzore shkelin ciklin e ujit. Shumë shpesh Bizneset janë shkaku i ndotjes qe hedhin mbeturina dhe ndotësve në pellgjet ujëmbledhës. Shtëpiakët dhe ato hedhin ujërave të zeza. Ujërat e zeza janë përgjegjës për zhdukjen e bimëve dhe të kafshëve në jetën e deteve dhe oqeaneve. Shpyllëzimi çon në avullimit pak dhe tharje të rajonit. Pastaj hyjnë në ujërat nëntokësore më pak ujë dhe kjo çon në reduktimin e tyre. Detet janë ndotur nga ato mbeturinat si: ujërave të zeza, nga naftës dhe substancave të tjera të rrezikshme dhe të dëmshme.
 
[[en: Water Cycle]]