Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjuha (komunikim)"

v (Bot: Migrating 189 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q315 (translate me))
''Bashkëveprimi social'' është themelor për përvetsimin e gjuhës së folur dhe për mosharrimin e saj. Duke u nisur nga fakti se foshnjat dhe fë mijët kanë nevojë të jenë pranë njerëzve të tjerë për të përvetsuar gjuhën normalisht B. F. Skinner argumentoi se ''përforcimi'' është një element themelor në përvetsimin e një gjuhe.
 
''Teoria biologjike psikolinguistike''. Kur psikolinguistët po e kuptonin gjithnjë e më mirë kompleksitetin e gjuhës që përdorin të rriturit, u duk e pamundur që një fëmije të mund të pervetsonte vetëm nëpërmjet imitimit dhe përvetsimit të gjitha rregulat e kërkuara të gjuhës. Kështu ato arritën në konkluzionin se fëmijët janë të programuar biologjikisht për ta përvetsuar gjuhën. Një shkollë mendimi shprehin se fëmijët lindin me një aparat për përvetsimin e gjuhës (APGJ), i cili u mundëson atyre të interpretojnë të folurit e të rriturve dhe të ndërtojnë fjalitë e veta me rregulla të sakta gramatikore.<ref>Chomsky, N. (1965). ''Aspects of the memory of syntax.'' Cambridge, MA: MIT Press.</ref>
 
 
 
== Referenca ==