Ndryshimi mes inspektimeve të "Jerevani"

1.945 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Një teori në lidhje me origjinën e emrit Jerevani është se qyteti u emërua pas mbretit armen, Yervand IV (i fundit), udhëheqësi i fundit i dinastisë Orontid, dhe themelues i qytetit të Yervandashat-it. Megjithatë, është e mundshme që emri i qytetit rrjedh nga fortesë ushtarake Urartian e Erebuni-it (Էրեբունի), e cila u themelua në territorin e Jerevanit bashkëkohore në 782 pes, nga Argishti i Parë. Ndërsa elemente të gjuhës Urartian përzier me gjuhën armene, emrit ka evoluar përfundimisht në Jerevan (Erebuni = Erevani = Erevan = Jerevan).
 
Dijetari Margarit Israeljani vë në dukje këto ndryshime, kur krahasojmë mbishkrime të gjetura në dy pllakat në shkrimin ''kuniform'' në Jerevan. Në dorëshkrimet armen, Jerevan është përmendur gjithashtu si Erevan, Erivan, Erewan, Ervan, Eruan, Arevan, Iravan, Revan dhe Ayravan.
 
[[File:Yerevan's districts.svg|thumb|350px|right|The twelve districts of Yerevan]]
{{Main|Districts of Yerevan}}
Yerevan is divided into twelve "administative districts" (համայնքներ)<ref>{{hy icon}} [http://www.yerevan.am/1-117-Վարչական%20շրջաններ.html Վարչական շրջաններ ]</ref> each with an elected leader. The total area of the 12 districts of Yerevan is 227&nbsp;km².<ref>http://www.armstat.am/file/article/marz_11_32.pdf Armstat:Yerevan</ref>
 
{| class="wikitable"
! District
! Armenian
! Population <small>(2011)</small>
! Area (km²)
|-
| [[Ajapnyak district|Ajapnyak]]
| Աջափնյակ
| <center>108,300</center>
| 25
|-
| [[Arabkir District|Arabkir]]
| Արաբկիր
| <center>130,600</center>
| 12.35
|-
| [[Avan district|Avan]]
| Ավան
| <center>51,000</center>
| 8.37
|-
| [[Davtashen district|Davtashen]]
| Դավթաշեն
| <center>41,200</center>
| 6.71
|-
| [[Erebuni district|Erebuni]]
| Էրեբունի
| <center>122,500</center>
| 48.41
|-
| [[Kanaker-Zeytun district|Kanaker-Zeytun]]
| Քանաքեր-Զեյթուն
| <center>79,600</center>
| 8.10
|-
| [[Kentron District|Kentron]]
| Կենտրոն
| <center>131,000</center>
| 14.20
|-
| [[Malatia-Sebastia district|Malatia-Sebastia]]
| Մալաթիա-Սեբաստիա
| <center>141,900</center>
| 25.80
|-
| [[Nork-Marash district|Nork-Marash]]
| Նորք-Մարաշ
| <center>11,300</center>
| 4.60
|-
| [[Nor Nork district|Nor Nork]]
| Նոր Նորք
| <center>147,500</center>
| 14.47
|-
| [[Nubarashen district|Nubarashen]]
| Նուբարաշեն
| <center>9,700</center>
| 18.11
|-
| [[Shengavit district|Shengavit]]
| Շենգավիթ
| <center>147,300</center>
| 40.50
|}
 
[[File:Yerevan, Armenia, HDR panorama.jpg|900px|thumb|center|<center>Panorama of Yerevan</center>]]
 
 
{{Gjeo-cung}}
338

edits