Dallime mes rishikimeve të "Çështja e ekzistencës së Perëndisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
Argumentet për dhe kundër ekzistencës së Perëndisë kanë qenë të propozuara nga filozofë, teologë, shkencëtarë, dhe të tjerët për mijëra vjet. Në terma filozofike, argumente të tilla përfshijnë kryesisht disiplinat e epistemologjisë (natyra dhe qëllimi i dijes) ​​dhe ontologjisë (studim i natyrës së qenies, ekzistenca, apo realiteti), dhe ajo gjithashtu përfshin teorinë e vlerës, sepse konceptet e përsosjes janë lidhur me nocionet e Perëndisë. Një shumëllojshmëri të gjerë të argumenteve ekziston që mund të kategorizohen si metafizike, logjike empirike, apo subjektive.Ekzistenca e Zotit është subjekt për debat të gjallë në filozofi, në filozofinë e fesë, dhe kulturës popullore<ref>''shih'' e.g. ''The Rationality of Theism'' quoting [[Quentin Smith]] "God is not 'dead' in academia; it returned to life in the late 1960s". Ata citojnë "the shift from hostility towards theism in Paul Edwards's ''Encyclopedia of Philosophy'' (1967) to sympathy towards theism in the more recent [[Routledge Encyclopedia of Philosophy]]</ref>. Tradita perëndimore e diskutimit filozofik të ekzistencës së Perëndisë filloi me [[Platoni]]n dhe [[Aristoteli]]n, të cilet kishin bërë argumente që tani do të kategorizohen si kozmologjike. Më vonë, [[Epikuri]] formuluoi [[Problemin e së Keqes]]: Nëse Perëndia është i gjithëpushtetshëm, i gjithëdijshëm dhe i gjithëmëshirëplotës (ose gjithëdashamirës), përse ekziston e keqja? Fusha e [[Teodici]]së u ngrit nga përpjekjet për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje. argumente të tjera për ekzistencën e Zotit kanë qenë të propozuar nga Shën Anselmi, i cili formuluoi argumentit të parë ontologjik; Ibn Rushd (Averoesi) dhe [[Akuini]], të cilët prezantuan versionet e tyre i argumentit kozmologjik (kelam argumenti dhe mënyra e parë, Dekarti, i cili tha se ekzistenca e një Perëndie dashamirëse ishte logjikisht e domosdoshme për dëshmitë e shqisave të të jenë kuptimplote dhe Emanuel Kanti, i cili argumentoi se ekzistenca e Perëndisë mund zbritet nga ekzistenca e mirësisë.
 
Mendimtarë të cilët kanë ofruar argumente kundër ekzistencës së Perëndisë përfshijnë [[Dejvid Hjumi]], [[Kanti]], [[Niçe]], dhe [[Bertrand Raseli]]. Në kulturën moderne, çështja e ekzistencës së Perëndisë është diskutuar nga shkencëtarët si [[Stephen Hawking|Stiven Houkingi]], Francis Kollinsi, [[Richard Dawkins|Riçard Doukinsi]], dhe Gjon Lenoksi, si edhe filozofët duke përfshirë [[Daniel Deneti]], [[Riçard Suinbërni]], [[William Lane Craig|Uilliam Lejn Kregi]] dhe [[Alvin Plantinga]]ja.
 
== Burime ==
Anonymous user