Ndryshimi mes inspektimeve të "Perandoria Osmane"

ska përmbledhje të redaktimeve
Në shekull pas vdekjes së Osman I , sundimi osman filloi të shtrihet mbi Mesdheun Lindor dhe në Ballkan . Djali osman , Orhan , pushtoi qytetin e Bursës në 1324 dhe e bëri atëkryeqyteti i ri i shtetit osman . Rënia e Bursës nënkuptonte humbjen e kontrollit mbi bizantine Northwestern Anadoll. Qytet i rëndësishëm i Selanikut u kapur nga duart e venedikasve më 1387 . Fitorja Osmane në Kosovë në vitin 1389 në mënyrë efektive shënoi fundin e pushtetit serb në rajon , duke hapur rrugën për zgjerimin Osmane në Evropë. Beteja e Nikopoli në 1396 , konsiderohet gjerësisht si kryqëzatë e fundit në shkallë të madhe të Mesjetës , ka dështuar për të ndaluar përparimin e turqve osmane fitimtare .
 
--[[Speciale:Kontributet/91.187.127.77|91.187.127.77]] 14 shtator 2013 20:51 (CEST)
 
Një hartë historike tregon eyalets ( rajonet administrative ) të Perandorisë Osmane në Evropë dhe Azi në vitin 1890 .
Me zgjerimin e zotërimeve turke në Ballkan ,pushtimi strategjik i Konstandinopojës u bë një objektiv shumë i rëndësishëm . Perandoria e kontrolluar pothuajse të gjitha tokat e ish- bizantine që rrethojnë qytetin , por bizantinët ishin të lirohet përkohësisht , kurturko- mongolian udhëheqësi Timur pushtuan Anatolinë në betejën e Ankarasë në 1402. Ai mori Sulltan Bajzitit I si një të burgosuri. Kapja e Bajzitit hodha turqit në çrregullim . Shteti ra në një luftë civile që zgjati 1402-1413 , si bij Bajzitit e luftuan gjatë suksesion . Ajo përfundoi kur Mehmet kam dalë si sulltanit dhe restauruar fuqisë osmane , duke sjellë një fund të mbretërimeve , i njohur gjithashtu si Devri Fetret në turqishten osmane .
Anonymous user