Ndryshimi mes inspektimeve të "Legjenda"

593 bytes added ,  7 vjet më parë
Po thuaj se ndër të gjithë popujt e botës kanë legjenda e tyre. Po ashtu edhe shqiptarët kanë legjendat e tyre, disa në nivele më të ultra e disa kanë arritur që të jenë edhe legjenda gjithë popullore. Si legjenda gjithë popullore ndër shqiptaret ndër të tjera janë edhe ''[[Gjergj Elez Alia]]'', ''[[Rozafa]]'', ''[[Besa e Kostandinit]]'', ''[[Ymer Agë Ulqini]]'', etj.
 
Legjenda, është tregim nga goja e popullit i cili u kushtohen personave ose dukurive që ndodhin apo kanë ndodhur dhe që këta persona apo dukuri kanë lënë gjurmë në jetën e një shoqërie njerëzore. Në këto tregime ndodhitë e personazhave apo aftësitë e personave prezantohen si fuqi mbi natyrore mirëpo lidhen me ndonjë të vërtetë . Dallimi i legjendës nga llojet e tregimeve tjera është se legjendës nuk i dihet koha dhe vendi e zhvillimit të ngjarjesPo thuaj se ndër të gjithë popujt e botës kanë legjenda e tyre. Po ashtu edhe shqiptarët kanë legjendat e tyre, disa në nivele më të ultra e disa kanë arritur që të jenë edhe legjenda gjithë popullore. Si legjenda gjithë popullore ndër shqiptaret ndër të tjera janë edhe Gjergj Elez Alia, Rozafa, Besa e Kostandinit, Ymer Agë Ulqini, etj.
== Shiko dhe këtë ==
* [[Gjergj Elez Alia]]
* [[Rozafa]]
* [[Besa e Kostandinit]]
* [[Ymer Agë Ulqini]]
* [[E Bija e Hënës dhe e diellit]]
* [[Syri i Kalter: legjenda e gjarprit gjigant qe krijoi mrekulline e natyres]]
* [[Liqeni i Prespes]]
 
== Lidhje të jashtme ==
Anonymous user