Dallime mes rishikimeve të "Perandoria Osmane"

ska përmbledhje të redaktimeve
{{për përmirësim}}
Perandoria osmane (otomane turke: دولت عليه عثمانیه Devlet-i ʿ Aliyye-yi ʿ Osmâniyye; [6] modern turk: Osmanli İmparatorluğu), referuar edhe historikisht si Turqia apo Perandorisë Turke, ishte një perandori e puqur transkontinental themeluar nga fiset turke nën Osman Beu në pjesën veri-perëndimore të Anadollit në 1299. [7] me pushtimin e Kostandinopojës nga Mehmeti II në vitin 1453, shteti osman u transformua në një perandori. [8] [9] [10]
Gjatë shekujve 16-të dhe 17-të, në veçanti në kulmin e fuqisë së saj nën mbretërimin e Sulejmanit të Madhërishëm, Perandoria Osmane ishte një nga shtetet më të fuqishme në botë - një shumëkombëshe, perandori shumëgjuhëshe, kontrollimin e madhe e Evropës Juglindore, Perëndimore Azi dhe Afrikën e Veriut. [11]