Ndryshimi mes inspektimeve të "Kimia organike"

ska përmbledhje të redaktimeve
{{pa referenca|16 Nëntor 2009}}
'''Kimia organike''' është degë e kimisë, qe studion komponimet e karbonit.Ne komponimet organike te karbonit bëjnë pjesë jo vetëm ato komponime që gjenden ne botën e gjallë, por edhe ato komponime qe perfitohen me reaksionet e komponimeve inorganike në ato organike)dhe përfitimi i amoaniakut nga metani(shëndrrimi i konponimeve organike në ato inorganike).Komponimet organike jane te lidhura me ato inorganike dhe nuk ka kufi te ndare ne mes tyre P.sh procesi i fotosintezes nga inorganika ne organike p.sh metani (organik) ne jo organik (amonjakun)
Komponimet organike i karakterizojnë disa veti fizike dhe kimike që i dallojnë nga Komponimet organike(tretshmerinë,pika e vlimit dhe e shkrirjes, djegëshmëria, struktura kimike, reaksionet kimike)etj.Komponimet organike i paraqesim me formulë molekulare, racionale te strukturës etj.
Në kiminë organike bëjnë pjesë: Komponimet organike të karbonit, Hidrokarburet, Komponimet organike me oksigen dhe azot (alkoolet) dhe Komponimet organike me rëndësi jetsore.Kimia organike luan rol te rencishem per ekonimine,ne shoqori dhe ne jeten e perditshme.
== Komponimet organike të [[karbonit] ==
 
Kimia organike është degë e kimise, që studion përbërjen, strukturën, vetitë, reaksionet dhe sintezën e konponimeve të karbonit. Në kiminë organike nuk merren të gjitha Komponimet e karbonit su oksidet e karbonit (CO,CO2), Komponimi CO eshte Helm ...
karbonate etj. që bëjnë pjesë në kiminë inoraganike.
Kimia organike si shkencë më vete është themeluar vonë, në gjysmën e parë të shek. XIX.
Kimistët para dyqind vjetësh substancat kimike i ndanin në dy grupe:
në substanca inorganike që fitoheshin nga bota jo e gjallë dhe organike që fitoheshin nga bota e gjallë. Kimisti suedez Bercelius për herë të parë në vitin 1806 e përmendi termin kimi organike. Sipas tij Komponimet organike përbëhen nga po ato elemente , që përbëjnë Komponimet inogranike, mirëpo Komponimet organike përfitohen vetëm nga organizmat e gjallë. Kjo u quajt ndryshe "teoria vitaliste" (vis-vitalisForcë Jetsore). Por këtyre mendimeve u dha fund shkenctari gjerman Friedrich Wöhler ku thot qe ai mund ta fitoi uren nga cianati i amoniumitamonit(NH4OCN (aq) -nxehje-> CO(NH2)2(aq)). TaniKomponimet numriorganike ipërfitohen konponimevene organikemenyr tërgfdfgdfsintetike(Artificiale) sintetizuara ështëElementi shume mëkryesor i madhte (mbigjithe 20komponimeve milioneshte sosh).karboni Vitidhe 1829sot merretjan si1900,000 bazëkomponime eorganike. fillimitViti 1828 kimisëeshte organikeviti sime shkencëshkencor i kimis organike. Termi kimi organike përdoret sot e atë ditë dhe ka të bëjë jo vetëm me komponimet organike por edhe me ato konponime inorganike që mund të kthehen në organike me sintetizim në laborator.
 
{{kimi-cung}} {{ By : Meti Zeneli Kl.9/2 Komogllav/Ferizaj }}
{{kimi-cung}}
Shkolla "Besim Rexhepi"
 
[[Kategoria:Kimi]]
Anonymous user