Ndryshimi mes inspektimeve të "Kimia organike"

ska përmbledhje të redaktimeve
Kimia organike si shkencë më vete është themeluar vonë, në gjysmën e parë të shek. XIX.
Kimistët para dyqind vjetësh substancat kimike i ndanin në dy grupe:
në substanca inorganike që fitoheshin nga bota jo e gjallë dhe organike që fitoheshin nga bota e gjallë. Kimisti suedez Bercelius për herë të parë në vitin 1806 e përmendi termin kimi organike. Sipas tij Komponimet organike përbëhen nga po ato elemente , që përbëjnë Komponimet inogranike, mirëpo Komponimet organike përfitohen vetëm nga organizmat e gjallë. Kjo u quajt ndryshe "teoria vitaliste" (Forcë Jetsore). Por këtyre mendimeve u dha fund shkenctari gjerman Friedrich Wöhler ku thot qe ai mund ta fitoi uren nga cianati i amonit(NH4OCN (aq) -nxehje-> CO(NH2)2(aq)). Komponimet organike përfitohen ne menyr sintetike(Artificiale) Elementi kryesor i te gjithe komponimeve eshte karboni dhe sot jan 1900,000 komponime organike. Viti 1828 eshte viti me shkencor i kimis organike. Termi kimi organike përdoret sot e atë ditë dhe ka të bëjë jo vetëm me komponimet organike por edhe me ato konponime inorganike që mund të kthehen në organike me sintetizim në laborator.DARJEN GURGA.CRISTIANO RONALDO 7.
 
{{kimi-cung}} {{ By : Meti Zeneli Kl.9/2 Komogllav/Ferizaj }}
Anonymous user