Ndryshimi mes inspektimeve të "Mitologjia Greke"

26.036 bytes added ,  7 vjet më parë
v
U kthyen ndryshimet e 79.106.109.199 (diskutimet) në versionin e fundit nga Stryn.
v (U kthyen ndryshimet e 79.106.109.199 (diskutimet) në versionin e fundit nga Stryn.)
Hellenic politeiste Reconstructionism
Këshilli i Lartë i Hellenes Ethnikoi
This box: shiko • diskuto • redakto
 
 
Mitologji greke ka ndryshuar me kalimin e kohës për të përshtatur me evoluimin e kulturës së tyre, nga të cilat mitologji, ashtu hapurazi dhe në supozimet e tij i pashprehur, është një tregues i ndryshimeve. Në forma të mbijetuar letrare mitologji greke, gjetur si më së shumti në fund të ndryshimeve progresive, është e natyrshme politike, si Gilbert Cuthbertson ka kërkuar. [12]
 
Banorët më parë të Gadishullit të Ballkanit ishin popull bujqësor i cili, duke përdorur Animism, caktohet një shpirt në çdo aspekt të natyrës. Përfundimisht, këto shpirtrat paqartë mori forma e njeriut dhe hyri në mitologjinë vendore si zota. [13] Kur fiset nga veriu e pushtuan gadishullin e Ballkanit, ata sollën me vete një të ri panteonin e perendive, në bazë të pushtimeve, forcë, rreptë në betejë, dhe heroizmin e dhunshme. Perëndive të tjera të vjetra të botës bujqësor ndërfutur me ato të pushtuesit më të fuqishëm ose venitur tjetër në parëndësi. [14]
 
Pas mesit te periudhes Arkaike, mitet për marrëdhëniet mes perëndive dhe heronjve mashkull mashkull bëhet gjithnjë e më të shpeshta, duke treguar zhvillimin paralel të pederasti pedagogjik (Eros paidikos, παιδικός ἔρως), mendohet të jetë futur rreth 630 pes. Nga fundi i shekullit të pestë para Krishtit, poetët e kishte caktuar të paktën një eromenos, një djalë adoleshent i cili ishte shok i tyre seksual, që çdo zot përveç Ares rëndësishëm dhe shumë figura legjendare. [15] Më parë mitet ekzistuese, të tilla si ato të Akilit dhe Patroclus, edhe pastaj i hodhën në një dritë pederastic. [16] poetë Alexandrian at, mythographers e parë pas më shumë letrar në përgjithësi në perandorinë e hershme romake, readapted shpesh tregimet e karaktere greke mitologjike në këtë mënyrë.
 
Arritja e poezisë epike ishte për të krijuar histori-cikle dhe, si rezultat, për të zhvilluar një sens të ri të Kronologjia mitologjike. Kështu mitologji greke shpaloset si një fazë në zhvillimin e botës dhe të njerëzve. [17] Ndërsa vetë-kontradikta në këto histori të një afat kohor absolut i pamundur, një kronologji të përafërt mund të dallohet. Rezultues mitologjik "historinë e botës" mund të ndahet në tre apo katër më të gjerë periudha:
Mitet e origjinës ose mosha e perëndive (Theogonies, "lindjet e perëndive"): mitet për prejardhjen e botës, të perëndive, dhe racës njerëzore.
Mosha kur perënditë dhe njerëz përzier lirisht: tregimet e bashkëveprimit në fillim midis perëndive, demigods, dhe njerëzve.
Mosha e heronjve (mosha heroike), ku aktiviteti hyjnor ishte më i kufizuar. E fundit dhe më i madh i legjendave heroike është historia e Luftës së Trojës dhe pas (i cili konsiderohet nga disa studiues si një periudhë të veçantë të katërt). [18]
 
Ndërsa në moshën e perëndive shpesh ka qenë e më shumë interes për studentët e bashkëkohore të legjendë, autorët grekë e periudha arkaike dhe klasike kishte një preferencë të qartë për moshën e heronjve, duke krijuar një kronologji dhe rekord të arritjeve njerëzore pas pyetjeve se si erdhi në botë duke u shpjeguar. Për shembull, Iliada dhe Odisea heroike dwarfed hyjnores-u përqëndruan Theogony dhe Homeric himneve në dy madhësi dhe popullaritetin. Nën ndikimin e Homerit e "kultit hero" të çon në një ristrukturim në jetën shpirtërore, të shprehura në ndarjen e sferës së perëndive nga sfera e tij (të heronjve të vdekur), i Chthonic nga madhështor. [19] Në Punon dhe Days, Hesiod e bën përdorimin e një skeme të moshë Katër të Njeriut (ose Garat): Artë, Silver, bronzit dhe hekurit. Këto gara ose moshave janë krijimet e veçantë e perëndive, Epoka e Artë që u përkasin sundimit të Cronus, e garave pasuese krijimin e Zeusit. Hesiod intercalates Epoka e (ose racore) e heronjve vetëm pas Bronzit. Mosha përfundimtar ishte Epoka e hekurit, periudhën bashkëkohore gjatë së cilës poeti jetoi. Poeti e konsideron atë si të keqe, prania e së keqes u shpjegua nga miti i Pandorës, kur të gjithë e më të mirë të aftësive të njeriut, pos shpresën, ishin derdhur nga jar saj u përmbys. [20] Në Metamorphoses, Ovid vijon Hesiod's Koncepti i katër moshave. [21]
Mosha e perëndive
Kozmogoni dhe kozmologji
Shih gjithashtu: perëndive greke lashtë dhe pemë familjare e perëndive greke
Omnia Vincit Amor (Love pushton gjitha), një përshkrim i zot e dashurisë, Eros. Nga Michelangelo Merisi da Caravaggio, circa 1601-1602
 
"Mitet e origjinës" ose "mitet e krijimit", paraqesin një përpjekje për ta bëjë të kuptueshme universit në terma të njeriut dhe të shpjegojë prejardhjen e botës. [22] Versioni i pranuar më gjerësisht në atë kohë, edhe pse një llogari filozofik i fillimit të gjërave , është raportuar nga Hesiod, në Theogony e tij. Ai fillon me Chaos, një mosqenie yawning. Nga të pavlefshme dolën Eurynome, [citim i duhur] GE ose Gaia (e tokës) dhe disa qenie të tjera primare hyjnor: Eros (Love), të Abyss (e tartart), dhe Erebus. [23] Pa ndihmën e meshkujve, Gaia dha lindjes të Oranos (Sky), i cili pllenohet atëherë e saj. Nga ky bashkim ishin lindur e parë të Titans-gjashtë meshkuj: Coeus, Crius, Cronus, Hyperion, Iapetus, dhe Oceanus, dhe gjashtë femra: Mnemosyne, Hënë, Rhea, Theia, Themis, dhe Tethys. Pas Cronus ka lindur, Gaia dhe Oranos caktuar Titans nuk më duhej të lindur. Ata u pasuan nga një sy Cyclopes dhe Hecatonchires ose qindra duar Ones. Cronus ( "e dinak, i ri dhe më të tmerrshme të fëmijëve Gaia të" [23]) castrated babait të vet dhe u bë sundimtar i perëndive me motrën e tij Rhea-gruaja si bashkëshorte e tij, dhe të tjera u bë Titans gjykatë e tij.
Attic black-motive amphora përshkruanin Athene duke u "rilindur" nga kreu i Zeusit, i cili kishte gëlltitur nëna e saj, Metis, perëndeshë e lindjes, Eileithyia, mbi të drejtën e ndihmon - 550-525 pes - Louvre
 
Një motiv i ati-kundër-konfliktit djali u përsëritet kur Cronus u përballën nga djali i tij, Zeus. Shkak se e kishte tradhtuar Cronus babait të tij, ai kishte frikë se pasardhësit e tij do të bëjë të njëjtën gjë, e kështu çdo herë Rhea dha lindjes, ai rrëmbejë fëmijës dhe ka bërë këto blerje. Rhea urryer këtë dhe mashtruar atë duke u fshehur Zeus dhe duke përfunduar një gur në batanije një fëmijë, i cili Cronus ngrënë. Kur Zeus ishte rritur, ai ushqeu një pije i ati i tij e droguar e cila shkaktoi Cronus të vjellat, duke hedhur deri fëmijë të tjerë Rhea dhe guri, e cila kishte qenë ulur në stomak Cronus 'të gjithë së bashku. Atëherë Zeus sfiduar Cronus të luftës për mbretërim i perëndive. Në të fundit, me ndihmën e Cyclopes (që Zeus liruar nga tartart), Zeus dhe vëllezërit e motrat e tij ishin fitimtarë, ndërsa Cronus dhe Titans u hodhën poshtë me burgim në tartart. [24]
 
Zeus ishte rrënuar nga të njëjtin shqetësim dhe, pas një profeci që pasardhësit e gruas së tij të parë, Metis, do të lindë një zot "më i madh se ai"-Zeus gëlltiten e saj. Ajo tashmë ishte shtatzënë me Athene, megjithatë, ata e bëri atë të mjerueshme, derisa Athene ia plas me radhë nga koka e tij plotësisht i rritur dhe të veshur për luftë. Kjo "Rilindja" nga Zeus është përdorur si një justifikim për pse ai nuk ishte "zëvendësohet" nga një fëmijë i brezit të ardhshëm të perëndive, por llogariten për praninë e Athene. Është e mundshme se ndryshimet kulturore në përparimin e zhytur tashmë një kohë të gjatë në këmbë kult lokal Athene në Athinë në panteonin ndryshimin olimpike pa konflikt, sepse kjo nuk mund të kapërcehen. [Citim i duhur]
 
Mendimi më të hershme greke për poezi konsiderohet theogonies të jetë zhanër poetik prototypical-the-mythos prototypical dhe numërohet fuqitë magjike pothuajse në të. Orfeut, poeti archetypal, gjithashtu ishte këngëtarja archetypal e theogonies, që ai përdor për të qetësuar deteve dhe stuhitë në Argonautica Apollonius ', dhe që të lëvizni zemrat me gurë të perëndive të krimit në prejardhjen e tij në ferr. Kur Hermes trillon the lirë në Himni Homeric për Hermes, gjëja e parë që ai nuk është kënduar për lindjen e perëndive. [25] Theogony Hesiod nuk është vetëm një llogari të plotë të mbijetuar e perëndive, por edhe llogaria e plotë të mbijetuar funksion poet arkaik, me thirrje e muzës gjatë saj paraprake te Muses. Theogony gjithashtu ka qenë subjekt i shumë poezive të humbur, duke përfshirë ato atribuohet Orfeut, Musaeus, Epimenides, Abaris, dhe shikues të tjerë legjendare, të cilat ishin përdorur në purifications rituale private dhe mister-ritet. Ka indikacione se Platoni ishte njohur me disa versione të theogony profetik. [26] Një heshtje do të ishte pritur rreth besimeve dhe riteve fetare, megjithatë, dhe se natyra e kulturës nuk do të kishte qenë e raportuar nga anëtarët e shoqërisë, ndërsa besime u mbajtën. Pasi pushuan të bëhen besimeve fetare, disa do të kishte njohur ritet dhe ritualet. Allusions shpesh ekzistonte, megjithatë, për aspekte që janë mjaft publik.
 
piktura ekzistonte në qeramikë dhe objektet fetare që ishin interpretuar dhe më shumë të ngjarë, keqinterpretuar në shumë mite dhe tregime të ndryshme. Një fragmente disa nga këto vepra të mbijetojnë në citatet nga filozofët Neoplatonist dhe zbuluar kohët e fundit scraps papirus. Një nga këto scraps, të Papirusi Derveni tani dëshmon se të paktën në shekullin e pestë para Krishtit një theogonic-poemë cosmogonic e Orfeut ishte në ekzistencë. Kjo poemë u përpoq që të tejkaloj Theogony Hesiod dhe gjenealogjia e perëndive u zgjeruar mbrapa të Nyx (natën) si një fillim i fundit femër përpara Eurynome, [citim i duhur] Urani, Cronus, dhe Zeus. [27] natës dhe errësirës mund të vë shenjën e barazimit me Chaos .
 
The Kozmologët parë filozofik reaguar kundër, apo e ndërtuar ndonjëherë mbi, konceptet popullor mitik që kishte ekzistuar në botën greke për disa kohë. Disa prej këtyre konceptimeve popullore mund të nxirren nga poezia e Homerit dhe Hesiod. Në Homerit, Toka shihej si një disk banesë në det mbi lumin e Oceanus dhe anashkaluar nga qielli hemispherical me diellin, hënën dhe yjet. Diellit (Helios) traversed qiejt si një charioteer dhe lundruan rreth Tokës në një tas të artë gjatë natës. Sun, tokë, qiellin, lumenjtë, dhe erërat e forta mund të trajtohen në lutje dhe i bëri thirrje të betimeve e dëshmitarëve. Fissures telefona celularë janë konsideruar gjerësisht si hyrje në shtëpinë nëntokësore të ferr dhe paraardhësit e tij, shtëpinë e të vdekurit. [28] Ndikimet nga kultura të tjera të dhënë gjithmonë tema të reja.
Panteonin grek
Shih gjithashtu: Religjioni në Greqinë e lashtë dhe Dymbëdhjetë Olympians
Dymbëdhjetë Olympians nga Monsiau, rreth shekullit të 18-të.
 
Sipas mitologjisë klasike-kohës, pas përmbysjes së Titans, të panteonin e re e perëndve dhe perëndesha u konfirmua. Ndër perënditë kryesore greke ishin Olympians, që banojnë në majë të malit Olimp nën syrin e Zeusit. (Kufizimi i numrit të tyre për dymbëdhjetë duket të ketë qenë një ide relativisht moderne.) [29] Përveç Olympians, grekët adhuruan perëndi të ndryshme të fshat, cjapi-Pan zot, Nymphs (shpirtrat e lumenjve), Naiads (i cili ndal në burimet), Dryads (të cilët ishin shpirtrat e pemëve), Nereids (që banonin në det), zotat e lumit, Satyrs, dhe të tjerët. Përveç kësaj, ka qenë fuqitë e errëta të botës së krimit, të tilla si Erinyes (ose Furies), tha për të ndjekur ata fajtor për krime kundër gjakut të afërmit. [30] Në mënyrë për të nderuar perënditë e lashtë greke, poetët kompozoi himneve Homeric (një grup prej tridhjetë e tre këngë). [31] Gregory Nagy i përket "e madhe himneve Homeric si preludes thjeshtë (krahasuar me Theogony), secila prej të cilave invokes një zot". [32]
 
Në shumëllojshmërinë e gjerë të mitet dhe legjendat që përbëhet nga mitologji greke, perëndive që ishin amtare të popujve greke janë përshkruar si ka trupa fizik, por në thelb ideale. Sipas Valter Burkert, karakteristika kryesore e anthropomorphism greke është se "zotat grek janë persona jo, abstraksionet, ideve ose koncepteve." [33] Pavarësisht nga forma në themel të tyre, zotat e lashtë greke kanë aftësi shumë fantastik, më e rëndësishme është se perënditë nuk janë të prekur nga sëmundja, dhe mund të plagosur vetëm në rrethana tepër të jashtëzakonshme. Grekët konsiderohen pavdekësi si karakteristikë dalluese e perëndive të tyre, ky pavdekësi, si edhe pavenitur rinisë, ishte siguruar nga përdorimi i vazhdueshëm e nektar dhe ambrosia, me të cilin gjaku hyjnor është përtërirë në venat e tyre. [34]
Zeus, i maskuar si një mjellmë seduces Leda, Mbretëresha e Spartes. Një kopje e shekullit të gjashtëmbëdhjetë humbur origjinal nga Michelangelo Buonarroti.
 
Secili zot zbret nga gjenealogjia e tij ose të saj, ndjek interesat e ndryshme, ka një fushë të caktuar të ekspertizës, dhe udhëhiqet nga një personalitet unik, megjithatë, këto përshkrime të lindin nga një shumëllojshmëri e variante arkaike lokale, të cilat nuk janë dakord gjithmonë me njëri-tjetrin . Kur këta zota janë të thirren në poezi, lutje, ose kulti, ata janë të referuara nga një kombinim të emrit të tyre dhe epitete, që të identifikojnë ata nga këto dallime nga manifestime të tjera të vetes së tyre (p.sh. Apollonit Musagetes është "Apollo, [si] udhëheqës i Muses "). Nga ana tjetër epitet mund të identifikojnë një aspekt të veçantë dhe të lokalizuara të zot, nganjëherë mendohet të jetë tashmë e lashtë gjatë epoka klasike të Greqisë.
 
Shumica janë perëndi që lidhen me aspekte të veçanta të jetës. Për shembull, Afërditë ishte perëndeshë e dashurisë dhe bukurisë, Ares ishte zot i luftës, ferr zoti i të vdekurve, dhe Athena perëndeshë e urtësinë dhe guximin. [35] Disa zotat, të tilla si Apollo dhe Dionysus, zbuloi personalitete kompleks dhe përzierjet e funksioneve, ndërsa të tjerët, të tilla si Hestia (fjalë për fjalë "vatër") dhe Helios (fjalë për fjalë "diell"), ishin pak më shumë se personifications. Tempujt më mbresëlënëse priren të jenë të përkushtuar për një numër të kufizuar të perëndive, të cilët ishin në qendër të mëdha kulte pan-Helenike. Kjo ishte, megjithatë, të përbashkët për të rajoneve individuale dhe fshatrave për përkushtimin e kulteve të perëndive të tyre të vogla. Shumë qytete të nderuar edhe më të mirë zotat e njohur me ritet e pazakontë lokale dhe mitet e çuditshme lidhur me ata që ishin të panjohur tjetërkund. Gjatë moshës heroike, kultin e heronjve (ose demi-zotat) që plotësohet nga zotat.
Mosha e perëndive dhe njerëzve
Martesa e Peleus dhe Thetis, nga Hans Rottenhammer
 
Tejkalimin moshë kur zotat jetonin vetëm dhe mosha kur ndërhyrje hyjnore në çështjet njerëzore është e kufizuar ishte një moshë në tranzicion në të cilat zotave dhe njerëzve lëvizur së bashku. Këto ishin ditët e para të botës, kur grupet e përzier më lirisht se ata nuk më vonë. Shumica nga këto tregime u tha më vonë nga Ovid's Metamorphoses dhe ata shpesh janë të ndarë në dy grupe tematike: tregime të dashurisë dhe tregime të ndëshkimit. [36]
 
Mit të dashurisë shpesh përfshijnë incesti, ose joshje ose përdhunimin e një gruaje nga një zot i vdekshëm mashkull, duke rezultuar në pasardhësit heroike. Historitë përgjithësisht sugjerojnë se marrëdhëniet në mes të zotave dhe njerëzve që kanë diçka për të shmangur, edhe marrëdhëniet e miratoni rrallë kanë mbaresa të lumtur. [37] Në disa raste, një mates femër hyjni me një njeri i vdekshëm, si në Himni Homeric të Afërditë, ku perëndeshë qëndron me Anchises për të prodhuar Enea. [38]
Dionysus me satyrs. E brendshëm të një filxhan pikturuar nga piktor Brygos, Kabineti des Médailles
 
Lloji i dytë (tregime e dënimit) përfshin përvetësimin apo shpikje e disa Objekti i rëndësishëm kulturor, si kur vjedh Prometeu zjarrin nga perendite, kur Tantall vjedh nektar dhe ambrosia nga tabela Zeus 'dhe jep subjekteve-zbulimin e tij të atyre fshehtat e perëndive, kur Prometeu apo Lycaon trillon sakrificë, kur mëson Demeter bujqësi dhe Mysteries të Triptolemus, ose kur Marsyas trillon the aulos dhe hyn në një garë muzikore me Apollonit. Ian Morris konsideron aventurat Prometeu "si" një vend në mes të historisë së perëndive dhe që i njeriut ". [39] Një fragment anonime papirus, datë në shekullin e tretë, përshkruan gjallërisht dënim Dionysus 'e mbretit të Trakës, Lycurgus, të cilit njohja e zot i ri erdhi shumë vonë, duke rezultuar në dënime të tmerrshme që shtrihet në Afterlife. [40] Historia e ardhjes së Dionysus për të ngritur kultin e tij në Thrakë ishte edhe objekt i një trilogji Aeschylean. [41] Në një tjetër tragjedi , Bacchae The Euripidi ", mbreti i Thives, Pentheus, dënohet nga Dionysus, sepse ai disrespected perëndia dhe spiunuar mbi Maenads tij, adhuruesit femër e zot. [42]
Demeter dhe Metanira në hollësi në një të kuqe Apulian-hydria figura, c. 340 pes - Berlin Muzeu
 
Në një histori tjetër, në bazë të një folktale vjetër motiv, [43] dhe duke i bërë jehonë një temë të ngjashme, Demeter ishte në kërkim për vajzën e saj, Persephone, duke marrë formën e një grua e vjetër të quajtur Doso, dhe ka marrë një mikpritës i mirëpritur nga Celeus, të Mbreti i Eleusis në Atikë. Si dhuratë për Celeus, për shkak të mikpritjen e tij, Demeter planifikuar për të bërë djali i tij Demophon një zot, por ajo nuk ishte në gjendje për të përfunduar rituale, sepse nëna e tij dolën në Metanira dhe pashë djalin e saj në zjarr dhe screamed në trembje, i cili i zemëruar Demeter , i cili ankohej se njeriu i pamend nuk e kuptojnë konceptin dhe rituale. [44]
Mosha Heroic
 
Mosha në të cilat heronjtë jetuar njihet si mosha heroike. [45] Të epik dhe poezi gjenealogjik krijuar cikle të grumbulluara rreth histori heronjtë apo ngjarje të veçantë dhe krijoi marrëdhënie familjare mes heronjtë e tregimeve të ndryshme, duke rregulluar ato tregimet në rend. Sipas Ken Dowden, "ka edhe një efekt sagë: ne mund të ndiqni fatit të disa familjeve në brezat e njëpasnjëshme." [17]
 
Pas rritjes së kultit hero, zotave dhe heronjve të përbëjë fushën lidhur me rituale fetare dhe së bashku janë të gëzojë askush në betimet dhe lutjet të cilat janë drejtuar atyre. [19] Në kontrast me moshën e perëndive, gjatë moshës heroike regjistri i heronjve asnjëherë nuk është dhënë formë të caktuar dhe përfundimtar; zotat e madhe nuk janë më të lindur, por heronj të reja mund gjithmonë të ngrihen lart nga ushtria e të vdekurve. Një tjetër ndryshim i rëndësishëm midis kultit heroi dhe kultin e perëndive është se heroi bëhet qendër e identitetit të grupit lokal. [19]
 
Ngjarjet monumentale e Herakliut janë konsideruar si gdhirë e moshës së heronjve. Për Heroic Age janë të përshkruhet edhe tri ngjarje të mëdha ushtarake: ekspeditë Argonautic, Lufta Theban dhe Luftës së Trojës. [46]
Heracles dhe Heracleidae
Më tepër: Heracles dhe Heracleidae
Herakles me Telephos fëmijën e tij (Muzeu Louvre, Paris).
 
Disa studiues besojnë [47] që pas mitologji e komplikuar Heracles 'ka ndoshta ishte një njeri i vërtetë, ndoshta një kryetar-vasal të mbretërisë së Argos. Disa studiues sugjerojnë se historia e Herakliut është një alegori për miratimin në vit diell nëpërmjet dymbëdhjetë yje e zodiakut. [48] Të tjerë tregojnë për mitet më parë nga kulturat e tjera, duke treguar historinë e Herakliut si një adaptim lokal i miteve heroit vendosur tashmë edhe . Tradicionalisht, Herakliut ishte bir i Zeusit dhe Alcmene, mbesa e Perseu. [49] shfrytëzon fantastike e tij vetmuar, me popullin e tyre shumë tema përrallë, me kusht që materiale shumë për legjendë popullore. Ai është portretizuar si një sacrificier, përmendet si një themelues i altarë dhe e imagjinuar si një hamës i etur vetë, ai është në këtë rol që ai të dilte në komedi, ndërsa fundi i tij tragjik dhënë shumë material për tragjedinë - Heracles konsiderohet nga Thalia Papadopoulou si "një lojë të një rëndësie të madhe në shqyrtimin e drama të tjera Euripidean." [50] Në artit dhe Heracles literaturë u përfaqësua si një njeri jashtëzakonisht i fortë e lartësisë së moderuar, arma e tij karakteristike ishte hark, por shpesh edhe klubit. Vase piktura tregojnë popullariteti i pashembullt e Herakliut, lufta e tij me e luanit janë paraqitur qindra herë. [51]
Hera the Heracles foshnja gjiri, i rrethuar nga Athena (nga i parë) dhe Afërditë në të majtë dhe të djathtë, Iris, të dërguarit të Hera, i cili kryen personeli me krahë (caduceus), hollësi nga një të kuq Apulian-figurë lekythos mbledhje, c. 360-350 pes - presepio
 
Heracles gjithashtu hyri etrusk dhe mitologjisë romake dhe kult, dhe thirrje "mehercule" u bë si të njohura për Romakëve si "Herakleis" ishte e grekëve. [51] Në Itali ai u adhuruan si perëndi nga tregtarët dhe tregtarët, edhe pse të tjerët edhe lut atë për dhuratat e tij karakteristike e fat të mirë apo shpëtimi nga rreziku. [49]
 
Heracles mbushur prestigj të lartë sociale nëpërmjet emërimit të tij si paraardhës zyrtare të mbretërve Dorian. Kjo ndoshta ka shërbyer si një adoptim për migrimin Dorian në Peloponezit. Hyllus, heroi eponymous e një phyle Dorian, u bë i biri i Herakliut dhe një nga Heracleidae ose Heraclids (pasardhësit e shumta të Herakliut, veçanërisht pasardhësit e Hyllus - Heracleidae të tjera të përfshira Macaria, Lamos, Manto, Bianor, Tlepolemus, dhe Telephus ). Këto Heraclids pushtuar mbretëritë e Peloponezit Mycenae, Spartes dhe Argos, duke pretenduar se, sipas legjendës, të drejtën për të sunduar ato nëpërmjet paraardhësi i tyre. Rritja e tyre të dominimit është quajtur shpesh "pushtimit Dorian". The Lydian dhe më vonë mbretërve maqedonas, si sunduesit të rangut të njëjtë, gjithashtu u bë Heracleidae. [52]
 
Anëtarë të tjerë të këtij brezi më të hershme të heronjve, të tilla si Perseu, Deucalion, Theseus dhe Bellerophon, kanë shumë tipare të përbashkëta me Heracles. Ashtu si ai, shfrytëzon e tyre janë të vetmuar, fantastike dhe kufirit më përrallë, si ato mbysin monsters si dhe Chimera kandil deti. Adventures Bellerophon janë llojet e zakonshme, të ngjashme me aventurat e Herakliut dhe Theseus. Dërgimi i një hero për vdekjen e tij supozohet është gjithashtu një temë e shpeshtë në fillim këtë traditë heroike, përdoret në rastet e Perseu dhe Bellerophon. [53]
Argonauts
Për më shumë detaje mbi këtë temë, shih Argonauts.
 
I vetmi mbijetuar epike helene, të Argonautica e Apollonius të Rodosit (poet epik, dijetar, dhe drejtor i Bibliotekës së Aleksandrisë) tregon Miti i udhetimin e Jason dhe Argonauts të rifitoj the Fleece Artë nga vendi mitik i Colchis. Në Argonautica, Jason është impelled mbi kërkesën e tij nga Pelias mbreti, i cili merr një profeci që një njeri me nje sandale do të jetë ndëshkim i drejtë e tij. Jason humb një sandale në një lumë, arrin në gjykatën e Pelias, dhe epike është vendosur në lëvizje. Pothuajse çdo anëtar i brezit të ardhshëm të heronjve, si edhe Herakliut, shkoi me Jason në anije Argo të shitet the Fleece Artë. Kjo gjithashtu përfshinte Theseus brez, i cili shkoi në Kretë për të vrarë të Minotaur, Atalanta, heroina femra dhe Meleager, i cili dikur kishte një epike e ciklit të tij të rivale të Iliada dhe Odisea. Pindar, Apollodori Apollonius dhe të përpiqet për t'i dhënë lista e plotë e Argonauts. [54]
 
Edhe pse Apollonius shkroi poemën e tij në shekullin e 3 pes, kompozimi i tregimit të Argonauts është më herët se Odisea, i cili tregon familjaritet me shfrytëzon të Jason (e përhumbur i Odiseut mund të ketë qenë themeluar pjesërisht në të). [55] Në kohet e lashta e ekspeditës ishte konsideruar si një fakt historik, një incident në hapjen e Detit të Zi në tregtinë dhe kolonizimi grek. [56] Ai ishte gjithashtu shumë popullor, duke formuar një cikël në të cilën një numër i legjendave lokale u bë e bashkangjitur. Historia e Medea, në veçanti, të kapur imagjinatën e poetëve tragjike. [57]
Cadmus mbjella dhëmbët Dragon's, nga Maxfield Parrish, 1908
Dhoma e Atreus dhe Theban ciklit
Shih gjithashtu: Theban Cikli dhe shtatë kundër Thives
 
Në mes të Argo dhe Luftës Trojan, nuk ishte një brez i njohur kryesisht për krimet e saj të tmerrshme. Kjo përfshin veprimet e Atreus dhe Thyestes në Argos. Pas miti i shtëpisë së Atreus (një prej dy dinastive kryesor heroik me shtëpinë e Labdacus) qëndron problemi i shpërndarjen e pushtetit dhe të mënyra e pranimit të sovranitetit. The binjakët Atreus dhe Thyestes me pasardhësit e tyre ka luajtur rolin kryesor në tragjedinë e shpërndarjen e pushtetit në Mycenae. [58]
 
Cikli Theban merret me ngjarjet që lidhen veçanërisht me Cadmus, themeluesi i qytetit, dhe më vonë me veprimet e Laius dhe Edipi në Thives, një seri tregimesh që të çojë në grabitje përfundimtar të atij qyteti në duart e shtatë kundër Thives dhe Epigoni.
Ne kete mitologji mbizoteron dhe AKILI djali i TETIT perendise se detit dhe i biri i nje te vdekshmi.Akili kur lindi teti e mbajti nga kemba dhe e futi ne uje me gjith trupin ajo e mbajti nga thembra e cila kjo do te ishte pika e vdekjes se akilit.
64

edits