Ndryshimi mes inspektimeve të "Mesxhidi Aksa"

1.108 bytes added ,  6 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v
Xhamia në fillim ishte një shtëpi e vogël për falje, e ndërtuar nga [[Kalifati|kalifi]] [[Umar|Umari]], pastaj është rindërtuar dhe zgjeruar nga kalifi [[Abd al-Malik|Abd al-Maliku]] dhe përfunduar nga djali i tij [[Al-Walid|al-Validi]] në vitin 705. Pas në termeti të vitit 746, xhami është shkatërruar plotësisht dhe u rindërtua nga kalifi [[Al-Mansur|al-Mansuri]] më 754, dhe prapë u rindërtua nga pasardhësi i tij [[Al-Mahdi|al-Mahdiu]] më 780. Një tjetër termet i vitit 1033 e dëmtoi shumë rëndë, por dy vjet më vonë kalifi [[Ali az-Zahir|Ali az-Zahiri]] ndërtoi në xhami tjetër që do të qëndroj deri në ditët e sotme. Gjatë renovimeve periodike të ndërmarrurra, dinasti të ndyshme që kanë udhëhequr [[Kalifati|Kalifatin Islamik]] i kanë shtuar xhamisë shtesa dhe kanë bërë ndërrime. Kur [[Kryqëzatat|Kryqëtarët]] kanë marrë [[Jerusalemi|Jerusalemin]] më 1099, ata e kanë përdorur xhaminë si pallat dhe kishë, por funksioni si xhami është kthyer më 1187, pasi [[Saladini]] e rimorri Jerusalemin. Renovime, riparime dhe shtime janë ndërmarrë në shkujt e vonë nga dinastia e Ajubëve, dinastia e Mamlukëve, [[Osmanët|dinastia e Osmanëve]], Këshilli Suprem i Myslimanëve dhe [[Jordani]]. Sot, [[Jersalemi|Qyteti i Vjetër i Jersalemit]], ku gjendet xhamia, është nën kontrollin e [[Izraeli|Izraelit]], por xhamia ka mbetur nën administrimin e vakufit Islamik palestino-jordanez.
 
== Etimologjia ==
''Masjid al-Aqsa'' përkëthehet nga [[arabishtja]] në [[shqip]] si "xhamia më e largët". Emri i referohet një kapitulli të [[Kurani|Kuranit]] që quhet [[Israja dhe Miraxhi|Udhëtimi i Natës]] në të cilin thuhet se [[Muhammedi]] udhëtoi nga [[Meka]] në "xhaminë më të largët", dhe prej aty në [[Xheneti|Xhenet]] me një krijesë qiellore të quajtur ''al-Buraq al-Sharif.''
 
Xhamia Al Aksa si e tërë është e ngatërruar me një ndërtesë të veçantë mbrenda saj, e njohur si ''al-Jami' al-Aqsa'', ''al-Qibli'', ''Masjid al-Jumah'' dhe ''al-Mughata'', këto emra i referohen ndërtesës jugore me kupol prej argjendi.
 
Për shekuj, ''al-Masjid al-Aqsa'' i referohej jo vetëm xhamisë, por edhe të githë faltores së shenjtë, ndërsa ''al-Jami' al-Aqsa'' i referohe vendit të vençantë të xhamisë. Kjo ndryshoi gjatë periudhës së [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]] (rreth fillimit të shekullit 16 deri më 1918) kur kompleksi i faltores u bë i njohur si ''al Haram ash-Sharif'', që në shqip do të thotë "Faltorja Fisnike".
 
== Shiko dhe ==
{{Vende Islame}}