Ndryshimi mes inspektimeve të "Matematika"

== Historia e matematikës ==
{{Kryesor|Historia e matematikës}}
Fillimet e matematikës humben në thellësitë e shekujve. Matematika u shfaq si rezultat i vështrimeve dhe përvojës së njerëzve në përballje me problemet dhe nevojat praktike. Sistematizimi dhe përmbledhja e njohurive matematikore ka filluar relativisht vonë. Kinezët e lashtë,egjipianet e lasht,babiloni, civilizimi i Inkëve, pastaj në [[Indi]] kishte një zhvillim të konsiderueshëm të matematikës.
 
Në [[Greqi]]në antike matematika përjetoi një zhvillim të paparë nga një plejadë e tërë matematikanësh siç janë : [[Pitagora]], [[Talesi]], [[Platoni]], [[Eudoksi]], [[Euklidi]], [[Arkimedi]], etj. Grekët e vjetër matematikën e kuptonin në sensin e [[gjeometri]]së dhe të parët ishin ata që të vërtetat matematikore të cilat ato i quanin [[teorema]] i vërtetonin. Njohuritë matematikore të grekëve të vjetër më vonë i përvetësuan dhe i pasuruan arabët të cilët quhen edhe themelues të algjebrës. Përkthimet arabe të veprave të matematikanëve grekë në mesjetë depërtuan në [[Evropë]].
Anonymous user