Dallime mes rishikimeve të "Fizika bërthamore"

v (Per njeriun kjo berthame ka marre nje rendesi te jashtezakonshme.Nepermjet berthames dhe proceseve qe ndoshin ne te,njeriu po njeh shume ceshtje qe ndodhin ne boten qe errethon,duke filluar nga objektetastronomike me permasat e largesite e tyre kolosale e)
d)Statistika.
 
-Vetite e lartepermenduar quhen ndryshe dhe veti statike,karakteristika statike kane jo vetem berthamat e qendrueshme ne gjendjet e tyre themelore,por dhe berthamat e pa qendrueshme(nivelet e eksituara dhe gjendjet themelore te berthamave radioaktive),mjafton qe keto te jetojne ne kete gjendje shume te gjate se koha karakteristike berthamore.Berthamave radioaktive pervec vetive te mesiperme u shtohet dhe zberthimi radioaktiv(alfa,beta,gama,neutronik dhe ndarje)perioda e gjysme zberthimit,energjia e grimcave qe clirohen etj.Madhesite qe karakterizojne vetite berthamore gjate eksitimeve te tyre si gjate zberthimit radioaktiv ashtu edhe gjate reaksioneve berthamore quhen veti '''dinamike.'''
 
== Pak histori ==
Anonymous user