Ndryshimi mes inspektimeve të "Centralet bërthamore"

U kthye versioni 1409552 i bërë nga 37.26.81.50 (diskutimet)
(U kthye versioni 1409552 i bërë nga 37.26.81.50 (diskutimet))
== Hyrje ==
Centralet bërthamore bëjnë gjenerimin e elektricitetit në mënyrë të njejtë sikurse te cenralet me lëndë djegëse nga fosilet, pra si në termocentrale.
 
#RIDREJTO [[
== emri i faqes së destinuar ==
]]
Pëparësitë e centralit bërthamor janë rezervat e bollshme dhe ҫmimi i ulët i lëndës djegëse, ndotja dhe funksionimi i lirë në kushte normale, ndërsa si mangësitë e centraleve bërthamore mund të quhen rrjedhjet ose dështimi i paisjeve nga cka mund të kete lëshim të gazit radioaktiv ose i lëngut (ujit) që mund të shkaktojë rrezik për shëndetin e kumunitetit të afertë.
 
 
== Reaktori ==
 
[[Skeda:Fig118a Bruce booster & 37 el.jpg|thumb|left|Shufra të grumbulluar që formojnë lëndën djegëse për reaktor.<ref>http://canteach.candu.org/imagelib/37000-fuel-1.htm</ref>]]
== Reaktori me ujë në shtypje të lartë ==
Ky lloj reaktori në shtypje të lartë është tipi i reaktorit i cili më së shpeshti përdoret për centrale berthamore.
 
 
[[Skeda:Pressure.gif|thumb|right|Centralet bërthamor me reaktor me ujë në shtypje të lartë.<ref>[http://www.solcomhouse.com/nuclearpowerplants.htm Nuclear Power Plants<!-- Roboti gjeneroi titull për referencën -->]</ref>]]