Ndryshimi mes inspektimeve të "Romani"

181 bytes removed ,  7 vjet më parë
==== Romani eshte lloji me i gjate dhe me i rendesishem i proyey.Forma e tij e vjeter nga i ciliai ka trasheguar rrefimin objektiv,eshte poema epike.Nepermjet rrefimit autori arrin te futet me imtesi ne dukurite e jetes njereyore.Ne ndrzshim nga epi,romani ka nje ndertim shume me te nderlikuat.Brenda tij yhvillohen disa linja paralel,disa tema e motive,qe gershetohen me njera-tjetren.Gjithashtu,ne roma,pervec temes heroike,gjejne vend tema nga me te zakonshmet te historise njereyore.Ne varesi nga temat qe traton,romani mund te jee:roman historik,shoqeror,aventuror,psikologjik,filoyofik,fantastiko-shkencor etj. ====
* '''Romani m.''' (fr. roman nga lat. romanus-romak ; në fillim vepër letrare e shkruar në gjuhën romane=romake) let. vepër letrare e gjatë zakonisht në prozë, e cila pasqyron një rreth të gjerë ngjarjesh dhe karakteresh të njerëzve, duke spikatur një prej tyre.
* '''Romani m.''' (lat. romanus) - amilje e popujve, gjuhët e të cilëve rrjedhin nga latinishtja vulgare (popullore), si : gjuha italiane, frënge, spanjolle, portugeze, romune etj., përkatësisht popujt. italian, frëng, spanjoll, portugez, romun etj.
* '''Romane m.''' (lat. roman/us, - a, ~um) që i përket një populli a një gjuhe romane, popull roman, gjuhë romane.
* [[Roman Polanski]] - [[regjisor]] polak
 
== Burim i të dhënave ==
* f.548 rreshti.24 majtas - "Fjalor i fjalëve te huaja".
 
{{kthjellim}}
 
[[Kategoria:Letërsi]]