Ndryshimi mes inspektimeve të "Deçani"

No change in size ,  6 vjet më parë
v
Emrin e një figure nga "Visoki Decan'' në ''Manastiri i Deçanit''
v (Emrin e një figure nga "Visoki Decan'' në ''Manastiri i Deçanit'')
Deçani është afirmuar si qendër turistiko-rekreative. Fenomenet natyrore dhe ato të rralla antropogjene të këtij mjedisi parqesin motivet komplementare turistike të Rrafshit të Dukagjinit. Është me interes dhe atraktive lugina fluvialo g-glaciale e Lumbardhit të Deçanit, e cila prej burimit deri në vendderdhje në Drinin e Bardhë, me gjatësi 40 km, ka një pjerrtësi vertikale rreth 2 000 m. E tërë hapsira rreth Deçnit , gjegjësisht në mallet që e rrethojnë, janë me liqene akullnajore due me lugina të lumenjëve, të cilat kanë formë të grykës due janë shum tërheqëse për vizitorë.Pyjet e llojllojshme , kullotat e shumta , fauna e pasur,ajri I freskët due I pastër malor I Alpeve Shqiptare, kanë mundësuar që Deçani të afirmohet si qendër rekreativo-turistike .Valorizimi turistik i Deçanit ka fituar renomenë e vet me ndërtimin e pushimorës rrëzë malit të rrethuar me pyje të pishave due të gështenjës. Në afërsi të pushimores gjendet gryka eLumbardhit të Deçanit . në të dalë të [[Lumbardhit]] prej gruykës së vet është ndërtuar Manastiri i Deçanit . Kisha due manastiri nuk është i njohir vetëm për arkitekturën, lartësinë, dekorimin plastic të syilit romak në gurë me portalet rreth dritareve, por edhe pse është vendosur në një vend pitoresk.
 
Në afërsi të Manastirit, në lokalitetin Lloqan,është ruajtur një shtëpi e vjetër e drurit , e cila konsiderohet se është ndërtuar 200-3003000 vjet më herët se Manastiri i Deçanit. Atraktiviteti turistik, vendodhja përgjat rrugës së rëndësishme, trendet e zhvillimit ekonomik të Deçanit kan ndikuar që me rastin e reorganizimit administrative në vitin 1960 të bëhet qendër komunalee. Deri vonë Deçani ka patur fizionominë e e fshatit, ndërtesa të ulëta të tipit të grumbulluar due kulla e Dukagjinit I japin disa elemente të arkitekturës rurale.
 
Ndërtimi intenziv i objekteve hoteliere,qendrës shkollore, godinave të tjera për funksionimin e dministratës due të ndërtesve për banim, kanë ndryshuar pamjeen e Deçanit. Përgjat rrugës kryesore Pejë-Gjakovë-Prizren është ndërtuar pjesa e re e Deçanit.
 
== Kultura ==
[[Skeda:Dečani3.jpg|parapamje|Manastiri i Deçanit (DecaniDecan Monastery)]]
Para masave të dhunëshme [[serb]]e të viteve [[1990]] - [[1999]], komuna e Deçanit ka pasur 4 biblioteka publike me 106.800 libra, por, gjatë [[Lufta e Kosovës|luftës]], "dora e zezë" ka zhdukur bibliotekën e [[Juniku]]t dhe ka dëmtuar bibliotekat e tjera të kësaj komune. Duke përfshirë edhe bibliotekën e zhdukur të Junikut, e cila ka pasur 26.850 libra, dhe një numër librash në bibliotekat e tjera, në komunën e Deçanit, gjithësejt janë zhdukur 90.500 libra, 90 % më shumë se sa numri i tërësishëm i librave.
 
5

edits