Dallime mes rishikimeve të "Adoleshenca"

No change in size ,  8 vjet më parë
U kthye versioni 1417066 i bërë nga 77.28.139.241 (diskutimet)
No edit summary
(U kthye versioni 1417066 i bërë nga 77.28.139.241 (diskutimet))
{{përkthim i përafërt|anglishtja}}
 
'''Adoleshenca''' (nga latinishtja : adolescere të thotë "të rriten"), është një fazë e zhvillimit fizik dhe mendor të njeriut, zakonisht e renditur ndërmjet fazës së [[Fëmijëria|fëmijërisë]] dhe pjekurisë ligjore (mosha madhore). Sipas fazave të [[Erik Erikson]] të zhvillimit njerëzor, për shembull, një i rritur i ri është në përgjithësi një person në mes të moshës 20 dhe 40 vjec, ndërsa një adoleshent është një person në mes të moshës 1113 dhe 1419 vjec.
Studiuesit kanë gjetur atë tepër të vështirë për të rënë dakord mbi një përkufizim të saktë të periudhës së adoleshencës. Kuptimi i plotë i adoleshencës në shoqërinë e sotme mundësohet nga njohuritë që rrjedhin nga zonat e [[Psikologjia|psikologjisë]], [[biologji]], [[histori]], [[sociologji]], [[edukim]], dhe [[antropologji]]. Brenda të gjithave nga këto perspektiva, kjo është e sigurt të themi se adoleshenca është parë si një tranzicion ndërmjet varësisë dhe pamvarësisë dhe qëllimi kryesor i së cilës është përgatitja e fëmijëve për moshën e rritur.