Ndryshimi mes inspektimeve të "Hormonet e pankreasit"

ska përmbledhje të redaktimeve
[[Image:Gray 1100 Pancreatic duct.png|thumb|left|200px|Pankreasi]]
 
'''[[Pankreasi]]''' është gjëndër me funksion të dyfishtë : [[ekzokrin]] dhe [[endokrin]]. Funksioni ekzokrin shihetka ngate ajobeje seme një pjesësekretimin e pankreasitenzimave dhe transportin e krijontyre dheper sekretonne lënguntraktin digjestiv. Ky transport ndodh me ane te duktit pankreatik te quajtur ndryshe dhe dukti i Wirung-ut, i cili përmestransporton kanalevelengun pankreatik ushqimitper ne trakt digjestivduoden. Qelizat pjesënendokrine tjetër tëte pankreasit krijohensekretojne edheinsuline hormonetdhe glukagon, kështute cilat kjome pjesëpas etransportohen pankreasitne quhetgjak pankreasper te kontrolluar nivelin e endokringlukozes. Këto hormone pankreasi i sekreton drejtpërdrejt në [[gjak]]. Në pankreas funksionin endokrin e kanë indet e veçanta në formë ujdhesave, të cilat quhen ujdhesat e Langerhensit. Këto ujdhesa e përbëjnë vetëm 1 % të tërë masës së pankreasit. [[Inde|Indi]] i këtyre ujdhesave është i ndërtuar prej katër llojeve të qelizave : A, B, C dhe D. Mesë shumti ka qeliza të tipit A (75 %) në të cilat sintetizohet [[insulina]], kurse në qelizat A - krijohet [[glukagoni]]. Funksioni i qelizave C dhe D nuk dihet.
 
Qelizat e pankreasit endokrin i sekretojnë dy hormone :
15

edits