Ndryshimi mes inspektimeve të "Hormonet e pankreasit"

ska përmbledhje të redaktimeve
[[Image:Gray 1100 Pancreatic duct.png|thumb|left|200px|Pankreasi]]
 
'''[[Pankreasi]]''' është gjëndër me funksion të dyfishtë : [[ekzokrin]] dhe [[endokrin]]. Funksioni ekzokrin ka te beje me sekretimin e enzimave dhe transportin e tyre per ne traktin digjestiv. Ky transport ndodh me ane te duktit pankreatik te quajtur ndryshe dhe dukti i Wirung-ut, i cili transporton lengun pankreatik per ne [[duoden]]. Qelizat endokrine te pankreasit sekretojne [[insulina|insuline]] dhe [[Glukagoni|glukagon]], te cilat me pas transportohen ne gjak per te kontrolluar nivelin e glukozes. Këto hormone pankreasi i sekreton drejtpërdrejt në [[gjak]]. Në pankreas funksionin endokrin e kanë indetqeliza ete veçanta te formëgrupuara ujdhesavene ishuj, të cilat quhen ujdhesatishujte e Langerhensit. KëtoKëta ujdhesa eishuj përbëjnë vetëm 1 % të tërë masës së pankreasit. [[Inde|Indi]] i këtyre ujdhesaveishujve është i ndërtuar prej katër llojeve të qelizave : A, B, C dhe D. Me Mesë shumtiteper ka qeliza të tipit A (75 %) në të cilat sintetizohet [[insulina]], kurse në qelizat A - krijohet [[glukagoni]]. Funksioni i qelizave C dhe D nuk dihet.
 
Qelizat e pankreasit endokrin i sekretojnë dy hormone :
 
*[[Insulina]]
15

edits