Ndryshimi mes inspektimeve të "Krishterimi në Shqipëri"

ska përmbledhje të redaktimeve
Krishterimi në Shqipëri u themelua në të gjithë vendin në 100 pas Krishtit. Nga 1000 pas Krishtit, Perandoria Bizantine kryer misione të Kishës në këtë zonë. Me ndikimin në rritje të Venecias, françeskanët filluan të vendosen në Shqipëri deri në shekullit të 13-të. Nga shekullit të 15-të deri në shekullit të 19-të, nën sundimin e Perandorisë Osmane, krishterimi u zëvendësua nga Islami si fe e shumicës në Shqipëri. Një studim demografike nga vitit 2009 i ''Pew Research Center'' thekson se përqindja e muslimanë në Shqipëri është 79.9%. .<ref>{{cite web | editor-last = Miller | editor-first = Tracy | month = October | year = 2009 | publisher = [[Pew Research Center]] | title = Mapping the Global Muslim Population: A Report on the Size and Distribution of the World’s Muslim Population | format = [[Portable Document Format|PDF]] | url = http://pewforum.org/newassets/images/reports/Muslimpopulation/Muslimpopulation.pdf | accessdate = 8 October 2009}}</ref> The CIA World Factbook gives a distribution of 70% Muslims, 20% Eastern Orthodox, and 10% Roman Catholics.<ref>[https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/al.html 2009 CIA World Factbook]</ref> Megjithatë, Qeveria e Shqipërisë paraqiti versionin e vet të statistikave në lidhje me shpërndarjen e përkatësive fetare në Shqipëri duke parashtruar se në Shqipëri ka vetëm 38% muslimanë, 16% ortodoksë, 17% katolikë dhe 25% ateistë ose jo-fetarë.<ref name="Albanian Government">{{cite web|url=http://www.consolatoalbanesemilano.org/lalbania_oggi.html|title=L'Albania oggi|last=Albanian Government|publisher=Ministry of Foreign Affairs of Albania|language=Italian|accessdate=30 August 2010}}</ref>
Gjithësesi, nga ana tjetër, Baza e të Dhënave Botërore e CIA-s (CIA World Factbook) siguron shpërndarjen e popullatës fetar si muslimanë - 70%, ortodoksë - 20%, dhe katolikë - 10%. Megjithatë, qeveria e Shqipërisë ofron përqindjet e përkatësive fetare me vetëm 38% muslimanë, 16% ortodoksë, 17% katolikë dhe 25% ateistë apo jo-fetarë. Në regjistrimin e vitit 2011 - regjistrimi më i fundit në lidhur me këtë çështje - deklaroi se përkatësia fetare e popullsisë së Shqipërisë ishte: muslimanë 56.7%, padeklaruar 13.79%, katolikë 10.03%, ortodoksë 6.75%, besime të tjera fetare 5.49%, ateistë 2.5%, bektashinjë 2.09%, dhe krishterë të tjerë 0.14%. .<ref name="Albanian census 2011">[http://www.instat.gov.al/media/177354/main_results__population_and_housing_census_2011.pdf Albanian census 2011]</ref>
<gallery>File:Icon - FrontLeft - Small.jpgIcon - FrontLeft - Small.jpg
</gallery>
 
Anonymous user