Dallime mes rishikimeve të "Ekonomia e Belgjikës"

'''Belgjika''' është shtet industrial i dalluar. Zhvillimin e saj e ka bazuar në traditën e gjatë tëindustrisë tekstile, e cila hapat e para i bënë qysh në mesjetë. Revulucioni industrial gjenë mbështetje të mirë në bazën energjetike të qymyrit të Ardeneve, duke afirmuar belgjikën is shtet të metalurgjisë së zezë dhe tëindustrisë mekanike. Në intensifikimin e saj pa dyshim ka kontribuar edhe kolonia e dikurshme e Kongos në Afrikë, prej së cilës janë marrë lëndët e para për industrinë e Belgjikës. Në të gjihta këto rrethana Belgjika ka mundur që për një kohë relativisht të shkurtër të diferencohet si shtet i zhvilluar industrial. Në industri janë inkuadruar afro 43 % të popullsisë aktive.
==Industria==
Ne saje te pasurise me thengjill si edhe me importin e xeheve nga jashte,Belgjika e zhvilloi metakurgjinemetalurgjine e zeze dhe me ngjyra.Prodhon hekur.qelik,baker,plumb,zink e jallaj.eshte e zhvilluar edhe industria e metaleve,e makinave,e tekstilit,industria kimike dhe ushqimore.
 
==<nowiki/>==
Anonymous user