Dallime mes rishikimeve të "Principata e Arbërit"

ska përmbledhje të redaktimeve
[[Skeda:Flag of the Principality of Arber.JPG|thumb|300px|Flamuri i Principatës së Arbërit]]
'''Principata e Arbërit''' ose '''Arbëria''' (1190-1255) ishte [[Principatat shqiptare|shteti i parë shqiptar]] gjatë [[Mesjeta|mesjetës]] Shpallja e shtetit feudal të Arbërisë, në veri të Shqipërisë, me Krujën si kryeqytet u zhvillua më 1190 <ref>The history of Albania: a brief survey Author Kristo Frashëri Publisher s.n., 1964 p.42''"The territories of this principality extended over the present- day districts of central Albania. Its capital was at Kruja. The first ruler of the Principality of Arberia was Archon Progon (1190-1198) about whose life and doings we know.."''</ref>. Si themeluesi të këtij shteti është e njohur [[Progoni, Princi i Shqipërisë|Progoni]] dhe më vonë Gjini dhe Dhimiter. Nderfandina është e njohur si qendra më e rëndësishme e kësaj principate. Për këtë ishte folur në mënyrë të qartë nga stema e Arbërit e gjetur e gdhendur në gur në Kishën Katolike të Shën Maria. Pas rënies së [[Dinastia e Progonit|Dinastisë së Progonit]], principata u vendos nën [[Grigor Kamona, Princi i Shqipërisë|Grigor Kamona]] dhe [[Gulamin e Shqipërisë]]. Së fundi Principata u shkri në vitin 1255. Periudha më e mirë e principatës ishte nën udhëheqjen e [[Dhimitër Progoni]]t.
 
== Princat) ==