Ndryshimi mes inspektimeve të "Stepa"

2 bytes removed ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Stepat)
'''Stepa''' është krahinë gjysëm e thatë e rrafshët ose e valëzuar, që shtrihet në brezin tropikal ndërmjet savaneve dhe shkretirave) dhe të mesëm ( thellënëthellë në brendësinë e kontinentevekontinentve).Sipërfaqe më të mëdha të stepave shtrihen : në [[Evroazi]], në [[Amerika Veriore|Amerikën Veriore]] dhe në [[Amerika Jugore|Amerikën Jugore]], në [[Australia|Australi]] dhe në [[Afrika|Afrikë]] ( Sudan). Stepa karakterizohet për bimësi kryesisht barishtore. Shum stepa sot janë të lavëruara dhe përbëjnë tokat më frytëdhënëse.
[[Figura:Prokudin-Gorskii-18.jpg|thumb|right|300px|Stepat në [[Kazakistani|Kazakistan]] dhe [[Uzbekistani|Uzbekistan]]]]
{{gjeo-cung}}
[[Kategoria: Gjeografi]]
Aty bota shtazore është e varfër.Jetojnë kryesisht insektetinsekte,fluturatflutura dhe shpendëtshpendë.
Shpendët çerdhet e tyre i ndërtojnë në tokë.Vezët e tyre kanë ngjyrë të ngjajshme me mjedisin,për të mos u dalluar nga armiqetarmiqte.Ne to eshte zhvilluar nje bimesi barishtore me lartesi 1-2m e ilacila zhvillohet dhe lulezon ne kohen e reshjeve(pranvere,fillimi i veres).Ne periudhen e thate bimesia e stepes i humbet njyrat.Kafsha e saj karakteristike eshte bizoni i cili eshte edhe nje kafshe shume e zhvilluar ne zhdukje.
Anonymous user