Ndryshimi mes inspektimeve të "Parqet kombëtare në Shqipëri"

{{pp}}{{joref}}{{kllapa}}
Zonat e mbrojtura natyrore dhe turistik
Zonat e mbrojtura natyrore dhe turistike në vendin tonë, janë konsideruar si pjesë tokësore dhe ujore të mbrojtura për shkak të shumëllojshmërisë biologjike të pasurive natyrore dhe kulturore që ofrojnë. Këto zona mbrohen nga shteti dhe numërohen rreth 384 të tilla. Ato ndahen në 6 kategori sipas rëndësisë: 4 zona rreptësisht të mbrojtura ku përfshihen Laguna e Karavastasë (Lushnjë), Lumi i Gashit (Tropojë), Rrajca (Librazhd) dhe Kardhiq (Gjirokastër), 11 parqe kombëtare; 300 monumente natyrore; 26 zona të menaxhuara, 4 peisazhe të mbrojtura tokësore ose detare, si dhe 4 zona të mbrojtura resursesh. Zonat e mbrojtura zënë një sipërfaqe të përgjithshme 109 050 ha, 10,5 % të fondit pyjor dhe 3,8 % të sip së përgjithshme të vendit. Fillimet e zonave të mbrojtura kanë nisur që në vitin 1940 me shpalljen ose krijimin e rezervatit të parë shtetëror të gjuetisë Kune-Vain-Tale në Lezhë dhe në Parkun Kombëtar të Malit të Tomorrit në Berat.
 
Zonat e mbrojtura natyrore dhe turistike në vendin tonë, janë konsideruar si pjesë tokësore dhe ujore të mbrojtura për shkak të shumëllojshmërisë biologjike të pasurive natyrore dhe kulturore që ofrojnë. Këto zona mbrohen nga shteti dhe numërohen rreth 384 të tilla. Ato ndahen në 6 kategori sipas rëndësisë: 4 zona rreptësisht të mbrojtura ku përfshihen Laguna e Karavastasë (Lushnjë), Lumi i Gashit (Tropojë), Rrajca (Librazhd) dhe Kardhiq (Gjirokastër), 11 parqe kombëtare; 300 monumente natyrore; 26 zona të menaxhuara, 4 peisazhe të mbrojtura tokësore ose detare, si dhe 4 zona të mbrojtura resursesh. Zonat e mbrojtura zënë një sipërfaqe të përgjithshme 109 050 ha, 10,5 % të fondit pyjor dhe 3,8 % të sip së përgjithshme të vendit. Fillimet e zonave të mbrojtura kanë nisur që në vitin 1940 me shpalljen ose krijimin e rezervatit të parë shtetëror të gjuetisë Kune-Vain-Tale në Lezhë dhe në Parkun Kombëtar të Malit të Tomorrit në Berat.
 
== Lista e Parqeve natyrorë dhe kombëtarë të Shqipërisë ==
* ''Artikull kryesor : [[Parku natyror i Dajtit]]''
Ndodhet në lindje të kryeqytetit të Shqipërisë dhe ka një sipërfaqe prej 3300 ha. Ai ndodhet në pjesën lindore të fushës se gjerë të Tiranës 26 km në lindje të Tiranës dhe 50 km larg nga aeroporti “Nënë Tereza”.
Tipike e Parkut te Dajtit është shtrirja e bimësisë me kate . KyTe parktilla ështëjane një: zonë shumë e frekuentuar nga pushuesit ditor'''<s>1.KATI AiI konsiderohet "Ballkoni natyrorSHKURREVE</s>''' i Tiranës".cili Aindahet ofronne mundësi2 akomodiminenkate për pushuesit . Aty mund te shkohet me teleferik , udhëtim''nenkati i cilishibliakut'' ofron(0-400m) një eksperience te veçante.
 
dhe ai i ''shkurreve mesdhetare'' (600-100m)'''<s>.2KATI I DUSHQEVE</s>''' qe perbehet nga nenkati i dushqeve dhe ai i makjeve te c
[[File:Tirana mountains.jpg|thumb]]
ilet rriten ne lartesine 1000-1200m dhe zene 17% te bimesise totale te malesise sepse pjesa eshte e demtuar nga ndertimi pa kritet i fushae dhe pronave . '''<s>3.KATI I AHUT DHE ALOREVE </s>''': ndodhen ne lartesine 1200-1500 m dhe perbehen nga pishat, ahu dhe aloret. Jane bime me kercell drusor prandaj i durojne klimes se ftohte qe ka. perhapja me e madhe e tyre eshte pjesa jug-lindore - lindore . '''<s>kullotat alpine</s>''' te cilat ndodhen mbi 1500m ne lartesine e malit te kaptines dhe atij te zylit. ao zene 76% te mjeisit ekologjik. Ky park është një zonë shumë e frekuentuar nga pushuesit ditor. Ai konsiderohet "Ballkoni natyror i Tiranës". Ai ofron mundësi akomodimi për pushuesit . Aty mund te shkohet me teleferik , udhëtim i cili ofron një eksperience te veçante.
 
=== Parku Kombëtar “Lugina e Valbonës” ===
 
''' Udhetimi - Per te shkuar ne Valbone duhet te udhetosh te pakten 5 ore nga kryqyteti.''' Pjesa derrmuese e rruges eshte aksi Tirane-Bajram Curri, ku çdo turist ka mundesine te shijoje nje udhetim me traget neper liqenin e Komanit. Pamjet fantastike te shpateve malore qe bien thike mbi ujin e liqenit te Komanit jane te paharrueshme. Fshatrat e vegjel ne te dyja anet e liqenit dhe kullat e vetmuara prej guri, banoret e te cilave lidhen me njeri-tjetrin vetem nepermjet varkave te vogla, jane nje tjeter dekor interesant i udhetimit. Perrenjte dhe luginat e vogla qe lidhin liqenin me pellgun e Drinit krijojne fjorde te vegjel qe futen ne brendesi te masiveve malore. Gjate udhetimit me traget shikon dhe dy digat gjigande te hidrocentraleve ne kas-kaden e Drinit.
[[Skeda:• VALBONA •.JPG|thumb]]
'''- Udhetimi tjeter i mundeshem eshte ai nga qafa e Malit - Fierze , B .Curri''' , ndersa udhetimi me komo
 
'''- Udhetimi tjeter i mundeshem eshte ai nga qafa e Malit - Fierze , B .Curri''' , ndersa udhetimi me komodd dhe me i lehte eshte ai nëpërmes rruges se kombit Durres - Morine , Prizeren , Gjakove , Bajram Curri , Valbone ,që zgjatë rreth 4 ore .
 
'''- Udhetimi nga Bajram Curri për në Valbone behet me automobil''',nepermes nje rruge qe po ndertohet sipas parametrave bashkekohore. Me pare duhet të kalosh nepermjet Kanionit te Shoshanit, Grykes se Klysyres, Grykes se Dragobise e Qukut te Dunishes. Nga hyrja ne kanionin e Shoshanit e deri ne Valbone udhetimi kalon nepermjet nje lugine te ngushte, ku ne te dyja anet e saj ka shpate shkembore dhe pyje me ah e bredh .
'''- Pamjet e mahnitshme qe nisin me Kanionin e Shoshanit i lene vendin njera-tjetres''' per tu zevendesuar nga gryka e ngushte me shpate te thepisura te Klysyres . Ne km.e 15 takon fshatin Dragobi,nje fshat i njohur dhe me emer ne kete krahine. Gati ne mes te fshatit, ne krahun e majte te rrjedhes se Valbones ndodhet nje ujevare dhjetra metra e larte qe bie pingul nga shpati i malit.Ky fshat i ndertuar ne te dy anet e lumit Valbona,me kulla 2 e 3 kateshe,dhe rreth 200 vjet të vjetra , me çatia tip alpine, me dritaret tip frengji , i rralle ne kete lloj , paraqet nje bukuri te veçante natyrore dhe shton interesin per ta vizituar.
 
'''- Ne vazhdim te rruges ne km.e 20 të takon 'Mbaskollaten',aty ku gjendet shpella e heroit te popullit Bajram Curri,'''- Div - dragoi i Dragobise , Trim - tribuni i vegjelise .Rruga gjarperon pergjate nje lugine me bukuri te rralla natyrore,ne mes majave te larta, me gjelberim dhe lule shumengjyreshe .Lagja e pare qe te prezanton Valbonen eshte Quku i Dunishes,nje lagje e vogel , por me bukuri natyrore,shpirterore dhe kulturore te medha. '''Ketu fillon ndertimi i objekteve te trajtimit te vizitoreve,si hotele dhe restorante,model alpin por me nje sherbim shume te mire''' . Gjate gjithe udhetimit te shoqerojne gjithnje ujerat e kthjelleta te Valbones qe burojne nga shkrirja e bores ne masivin malore te Alpeve. Nje tjeter vend per tu ndalur eshte dhe Quku i Dunishes. Nje bar-hotel alpin, i ndertuar teresisht prej druri nga vellezerit Selimi eshte nje tjeter pikeshlodhjeje. Klima e lugines eshte mjaft e fresket dhe i nxehti i veres nuk egziston fare.- Sapo del ne fshatin Valbone , ku gryka fillon te zgjerohet,para syve te shfaqet nje fshat me nje terren te rrafsht,i rrethuar me maja te larta , i rrethuar me pyje te bukura ,qe permes tyre kalon lumi Valbona . '''Bukurive natyrore ketu u shtohet edhe ajri i paster,aroma e luleve te shumta,kenaqesia qe ndjen nga bukurite e ketij ambienti.Perveç objekteve te sherbimit social,ky territor mbulohet me vale telefonike te ' Eaglle Mobail ' dhe pjeserisht te Vodafone.- Fshati Valbone eshte pika me e rendesishme turistike. Lugina neper te cilen kalon lumi me te njejtin emer ka natyre te bukur dhe te paster. Konfiguracioni, morfologjia, hidrologjia, pyjet, kullotat, llojshmeria e luleve, shtepite karakteristike, bujaria dhe mikepritja e banoreve krijojne kushte shune te mira per zhvillimin e turizmit.llojsh'''
 
'''meria e luleve, shtepite karakteristike, bujaria dhe mikepritja e banoreve krijojne kushte shune te mira per zhvillimin e turizmit.'''
 
=== Parku Kombëtar “Thethi” ===
 
=== Parku “Llogarasë” ===
[[File:Albania , summer.jpg|thumb|278x278px]]
Gjendet afro 40 km në juglindje të qytetit të Vlorës, në kufirin hapsinor midis detit Adriatik dhe Jon. Afër Qafës së Llogorasë takohen drurë me forma kurorash mjaft interesante në të cilat ndihet ndikimi i korenteve.
 
Anonymous user