Ndryshimi mes inspektimeve të "Kimia organike"

474 bytes removed ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{pa referenca|16 Nëntor 2009}}
'''Kimia organike''' është degë e kimisë, qe studion komponimet e karbonit.Ne komponimet organike te karbonit bëjnë pjesë jo vetëm ato komponime që gjenden ne botën e gjallë, por edhe ato komponime qe perftohenperfitohen me reaksionet e komponimeve inorganike në ato organike)dhe përfitimi i amoaniakut nga metani(shndërrimishëndrrimi i konponimeve organike në ato inorganike).Komponimet organike jane te lidhura me ato inorganike dhe nuk ka kufi te ndare ne mes tyre P.sh procesi i fotosintezes nga inorganika ne organike p.sh metani (organik) ne jo organik (amonjakun)
 
Komponimet organike i karakterizojnë disa veti fizike dhe kimike që i dallojnë nga Komponimet organike(tretshmerinë,pika e vlimit dhe e shkrirjes, djegëshmëria, struktura kimike, reaksionet kimike)etj.Komponimet organike i paraqesim me formulë molekulare, racionale te strukturës etj.
Në kiminë organike bëjnë pjesë: Komponimet organike të karbonit, Hidrokarburet, Komponimet organike me oksigen dhe azot (alkoolet) dhe Komponimet organike me rëndësi jetsore.Kimia organike luan rol te rencishem per ekonimine,ne shoqori dhe ne jeten e perditshme.
 
== Komponimet organike të [[karbonit] ==
 
Kimia organike është degë e kimise, që studion përbërjen, strukturën, vetitë, reaksionet dhe sintezën e konponimeve të karbonit. Në kiminë organike nuk merren të gjitha Komponimet e karbonit su oksidet e karbonit (CO,CO2), Komponimikarbonate COetj. eshte Helmbëjnë ..pjesë në kiminë inoraganike.
== Komponimet organike të [[karbonit] ==
 
Kimia organike është degë e kimise, që studion përbërjen, strukturën, vetitë, reaksionet dhe sintezën e konponimeve të karbonit. Në kiminë organike nuk merren të gjitha Komponimet e karbonit su oksidet e karbonit (CO,CO2), Komponimi CO eshte Helm ...
karbonate etj. që bëjnë pjesë në kiminë inoraganike.
Kimia organike si shkencë më vete është themeluar vonë, në gjysmën e parë të shek. XIX.
Kimistët para dyqind vjetësh substancat kimike i ndanin në dy grupe:
në substanca inorganike që fitoheshin nga bota jo e gjallë dhe organike që fitoheshin nga bota e gjallë. Kimisti suedez Bercelius për herë të parë në vitin 1806 e përmendi termin kimi organike. Sipas tij Komponimet organike përbëhen nga po ato elemente , që përbëjnë Komponimet inogranike, mirëpo Komponimet organike përfitohen vetëm nga organizmat e gjallë. Kjo u quajt ndryshe "teoria vitaliste" (Forcë Jetsore). Por këtyre mendimeve u dha fund shkenctari gjerman Friedrich Wöhler ku thot qe ai mund ta fitoi uren nga cianati i amonit(NH4OCN (aq) -nxehje-> CO(NH2)2(aq)). Komponimet organike përfitohen ne menyr sintetike(Artificiale) Elementi kryesor i te gjithe komponimeve eshte karboni dhe sot jan 1900,000 komponime organike. Viti 1828 eshte viti me shkencor i kimis organike. Termi kimi organike përdoret sot e atë ditë dhe ka të bëjë jo vetëm me komponimet organike por edhe me ato konponime inorganike që mund të kthehen në organike me sintetizim në laborator.DARJEN GURGA.CRISTIANO RONALDO 7.
 
Kimistët para dyqind vjetësh substancat kimike i ndanin në dy grupe: në substanca inorganike që fitoheshin nga bota jo e gjallë dhe organike që fitoheshin nga bota e gjallë. Kimisti suedez Bercelius për herë të parë në vitin 1806 e përmendi termin kimi organike. Sipas tij Komponimet organike përbëhen nga po ato elemente , që përbëjnë Komponimet inogranike, mirëpo Komponimet organike përfitohen vetëm nga organizmat e gjallë. Kjo u quajt ndryshe "teoria vitaliste" (Forcë Jetsore)vis-vitalis. Por këtyre mendimeve u dha fund shkenctari gjerman Friedrich Wöhler ku thot qe ai mund ta fitoi uren nga cianati i amonitamoniumit(NH4OCN (aq) -nxehje-> CO(NH2)2(aq)). KomponimetTani organikenumri përfitoheni nekonponimeve menyrorganike sintetike(Artificiale) sintetizuara Elementiështë kryesorshume më i temadh gjithe(mbi komponimeve20 eshtemilion karboni dhe sot jan 1900,000 komponime organikesosh). Viti 18281829 eshtemerret vitisi mebazë shkencore ifillimit kimistë kimisë organike si shkencë. Termi kimi organike përdoret sot e atë ditë dhe ka të bëjë jo vetëm me komponimet organike por edhe me ato konponime inorganike që mund të kthehen në organike me sintetizim në laborator.DARJEN GURGA.CRISTIANO RONALDO 7.
{{kimi-cung}} {{ By : Meti Zeneli Kl.9/2 Komogllav/Ferizaj }}
Shkolla "Besim Rexhepi"
 
{{kimi-cung}}
[[Kategoria:Kimi]]
 
[[Kategoria:Kimi]]
[[ml:ഓര്‍ഗാനിക് രസതന്ത്രം]].