Dallime mes rishikimeve të "Sotimi"

156 bytes added ,  7 vjet më parë
Plotesim i lidhjeve.
(Materiali eshte perkthyer nga faqja perkatese ne anglisht.)
 
(Plotesim i lidhjeve.)
{{New unreviewed article|source=KujdestariArtikujve|date=maj 2014}}
 
Sotimi (nga frëngjishtja "saute," që fjalë për fjalë do të thotë "të hedhësh, të kërcesh" duke iu referuar kavërdisjes gjatë gatimit) është një metodë [[gatimi]] në të cilën [[ushqimi]] gatuhet mbi një sasi të vogël [[vaji]] ose [[Yndyra|yndyre]], në një [[tigan]] të cekët dhe mbi zjarr relativisht të lartë. Për të përshpejtuar gatimin, përbërësit që sotohen zakonisht priten në copa ose feta të holla. Mënyra kryesore e kalimit të nxehtësisë gjatë sotimit është ajo e përcjelljes nga tigani në ushqimin që do të gatuhet. Produktit sotohet derisa të marrë ngjyrë kafe, duke u përpjekur njëkohësisht për t'i ruajtur sa më shumë tekturënteksturën, lagështinë, [[Aroma|aromat]] dhe [[Shija|shijet]]. Në rastin e [[mishi|mishit]] të viçit, të [[Pula (shpend)|pulës]] ose të [[Peshku|peshkut]], soteja përfundohet duke i shkrirë yndyrën që mbetet në fund të tiganit, për t'u përdorur për salcën.
 
Shpesh sotimi ngatërrohet me [[fërgimi|fërgimin]], në të cilin përdoren copa më të mëdha ushqimi (për shembull [[bërxolla]] ose [[bifteku|biftekë]]), të cilat gatuhen shpejt dhe duke u kthyer në të dy anët. Për disa [[Kuzhinieri|kuzhinierë]] këto metoda dallojnë për shkak të sasisë së vajit të përdorur, ndërsa për të tjerë ato kanë të njëjtin kuptim. Sotimi dallon edhe nga [[përcëllimi]] sepse gjatë përcëllimit ushqimi vetëm merr ngjyrë në sipërfaqe. Zakonisht për të sotuar produktet përdoret vaj ulliri ose [[Gjalpi i kthjelluar|gjalpë i kthjelluar]], por për të njëjtin qëllim mund të përdoren edhe shumë lloje të tjera yndyrash. Gjalpi i pakthjelluar (i zakonshëm) gjatë gatimit ka aromë më të thellë, por, për shkak të pranisë së grimcave të ngurta të [[Qumështi|qumështit]], ai digjet më shpejt dhe në temperaturë më të ulët sesa yndyrat e tjera, ndaj më së shumti për sotim rekomandohet gjalpi i kthjelluar.
== Teknika e sotesë ==
 
Në gatimin sote përbërësit vihen menjëherë në zjarr, duke u gatuar shpejt. Për të lehtësuar gatimin, përbërësit lëvizen me shpejtësi nëpër tigan, ose duke përdorur ndonjë vegël, ose duke tundur vazhdimisht tiganin. Tigani i sotesë duhet të jetë i madh sa për të mbajtur të gjithë ushqimin në një shtresë të vetme, në mënyrë që avulli të mund të dalë shpejt – gjë që nuk lejon që përbërësit të zihen si dhe nxit zhvillimin e fondshijes. Shumica e tiganëve të shitur si tigan soteje kanë fund të gjerë dhe të sheshtë dhe anë të ulëta, për të maksimizuar sipërfaqen që bie në kontakt me zjarrin. Anët e ulëta nxisin avullimin e shpejtë dhe largimin e avullit. Ndërsa tiganët e zakonshëm në përgjithësi i kanë faqet anësore të hapura ose të rrumbullakëta, tiganët e sotesë zakonisht janë me anë të drejta dhe vertikale, që gjatë tundjes ose përzierjes përbërësit të mos dalin nga tigani.
 
Yndyra e shtuar për sotim duhet përdorur vetëm sa për të veshur lehtë fundin e tiganit; yndyra e tepërt do të bënte që ushqimi të zhytej në vend që të shkiste mbi të, dhe po ashtu ajo do të ndikonte edhe në përgatitjen e salcës. Ushqimi shpërndahet mbi yndyrën e nxehtë të tiganit dhe lihet të marrë ngjyrë kafe, duke u kthyer dhe trazuar shpesh për gatim të njëtrajtshëm. Teknika e sotesë përfshin kapjen fort e dorezës së tiganit të sotesë dhe aplikimin e një lëvizjeje të prerë të bërrylit, për ta tërhequr tiganin shpejt prapa, drejt kuzhinierit, e duke e përsëritur këtë sa herë të jetë e nevojshme që përbërësit të kthehen të gjithë. Megjithatë, trazimi ose përzierja e artikujve duke tundur shpesh tiganin, do të shkaktonte ftohje më të shpejtë të tij dhe zgjatjen në kohë të procesit të sotimit.
 
53

edits