Dallime mes rishikimeve të "Kuçova"

344 bytes added ,  7 vjet më parë
}}
'''Kuçova''' është një qytet në [[Shqipërinë]] e Mesme por është edhe qendra kryesore e [[Rrethi i Kuçovës|rrethin e Kuçovës]].
 
Shumica e burimeve te ketyre informacioneve jane marre nga faqja zyrtare e Qytetit te Kucoves ne Facebook ---->> https://www.facebook.com/qytetikucoves
 
== Historia ==
Kuçova, nafta dhe naftëtarët e saj si motori i zhvillimit dhe ecjes para, janë ngushtësisht të lidhur me njeri tjetrin dhe me një histori krejt të veçantë jo vetëm për Shqipërinë por edhe më gjerë.
• Është kantieri i parë i naftës në Shqipëri, duke u bërë burimi i jetesës jo vetëm për vendasit por edhe për shumë të ardhur nga të gjithë krahinat e vendit, nga Saranda, Përmeti, Kolonja, Skrapari, Korça, Shkodra, Kukësi e Peshkopia, duke u bërë edhe shëmbull i mirë i bashkëjetesës dhe mbështetjes së njeri tjetrit.
• Në Kuçovë dhe naftë, ka punuar dhe jetuar gjeologu i shquar '''Ing. Stanislav Zuber,''' personalitet me famë botërore. Gjithashtu mund te permendim edhe shume persona te tjere te cilet kane kontribuar ne krijimin e ketij qyteti si Psh . '''Ing.''' '''STAVRI POJANI, Ing. Sherif Toptani ''' ''etj''''' . '''Ishte Kuçova dhe vetë Zuberi, që e bëri të njohur Shqipërinë, për burimet e naftës, në Kongresin Botëror në vitin 1924, pas së cilës filloi edhe interesimi i fuqive të mëdha për Shqipërinë.
• Është Kuçova dhe kantieri i naftës që në Shkurt të ’36, i tregoi popullit Shqiptar si të luftojë për të drejtat e tij, kundër shtypjes dhe shfrytëzimit të huaj.
• Është Kuçova dhe kantieri i naftës ku jetoi dhe zhvilloi aktivitetin e tij disa dhjetëra vjeçar, deri në shuarje, një nga bijtë e familjes së madhe patriote të Toptanasve dhe nip i Naim Frashërit, inxhinieri i talentuar dhe i përkushtuar Sherif Toptani.
Anonymous user