Ndryshimi mes inspektimeve të "Burimet alternative të energjisë"

v
Reverted 1 edit by 46.99.3.50 (talk) identified as vandalism to last revision by 109.69.5.50. (TW)
(Burimet alternative)
v (Reverted 1 edit by 46.99.3.50 (talk) identified as vandalism to last revision by 109.69.5.50. (TW))
[[Energjia]] shfaqet në forma të ndryshme. Ajo mund të bartet nga një trup në tjetrin ose nga një sistem në tjetrin, duke u transformuar. Format e energjisë janë të shumë llojshme. Energjia përdoret për nevoja të ndryshme. Shfrytzimi i energjisë bëhet më i dobishëm duke i shfrytëzuar teknologjine e re. Në kohën e fundit vazhdojnë hulumtimin e metodave të reja për shfrytëzimin e burimeve alternative të energjisë. Me termin burimi alternativ i energjisë nënkuptohen energjia e cila nuk përfitohet nga lëdet e djegshme fosilore.
 
== Metodat e përfitimit të energjisë ==
Vazhdimsia e hulumtimeve për metodat e përfitimit të energjisë nga burimet e tjera, p.sh :
* Nga [[energjia potenciale]] e ujit, duket e akumuluar ujin nga lumenjtë, ndërtohet hidrocentrale për prodhimin e energjisë elektrike. Energjia potenciale e ujit i vë në përdorim turbina, pra kjo energji shëndrrohet në energji mekanike. Turbina vë në lëvizje gjeneratorët të cilët energjinë mekanike e shëndrrojnë në energji elektrike.
* Nga energjia solare(e diellit) mund të shfrytëzohet ngrohja e banesave, për centrale elektrike etj.
* Energjia e erës shëndrrohet në energji mekanike, elektrike etj.
* Kohëve të fundit, një burim alternativ i energjisë është [[Hidrogjeni]]. Gjatë djegies së [[Hidrogjeni|hidrogjenit]] në prani të [[Oksigjeni|oksigjenit]] lirohet një energji me sasi të madhe.
 
[[Kategoria:Energji]]
Burimet alternative
 
te gjitha burimwt klasike te energjis elektrike e ndotin mjedisin.ndezja e thengjillit e ndot ajrin me gazera te demshme,e sidomosn me dioksidin e karbonit dhe dioksidin e sulfurit.Ne centralet atomike formohen mbeturinat radioaktive,ndersa digat ne hidrocentrale i ndryshojn rrjedhat e ujit.Per te zvogeluar nidikimet negative ne mjedis,atehere per ngasjen e gjeneratoreve perdoren burimet e tjera si p.sh energjia kinetike e eres,energjia e diellit,uji i nxehte nga nentoka,batica dhe zbaticae ujit te detit,biomasa qe formohez me rastin e kalbjes se materieve organike.Keto burime quhen burime alternative.Keto burime te energjise jane burime ekologjike.
[[af:Hernubare energie]]
[[ca:Font d'energia]]
[[de:Energiequelle]]
[[en:Energy development]]
[[eo:Energifonto]]
[[es:Fuente de energía]]
[[hu:Energiafejlesztés]]
[[it:Fonti alternative di energia]]
[[nn:Energikjelde]]
[[sl:Energija in razvoj]]
[[sr:Извори енергије]]
[[sv:Energikälla]]
[[tr:Enerji kaynakları]]
[[zh:能源开发]]