Dallime mes rishikimeve të "Njësia administrative Maqellarë"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
 
== Gjeografia ==
Komuna e Maqellarës ndodhet ne Luginën e [[Drini i Zi|Drinit të Zi]] dhe ka në përbërje të saj 16 fshatra. Ndodhet në një lartësi rreth 700 metermetra mbi nivelin e detit. Është një komunë që është prekur shumë nga kjo fazë tranzicioni që po kalon vendi. Të ardhurat kryesore vijnë nga emigracioni dhe fermat private.
 
== Historia ==
Komuna e Maqellarës ka një histori të vjetër. Për arsye të pozitës gjeografike, kjo zonë ka qenë shesh betejash dhe luftërash.
Komuna e Maqellarës ndodhet në LuginenLuginën e Drinit dhe ka një sipërfaqe të konsiderueshme toke të punueshme.
RrenojatRrënojat e një prej kalave të kohës së [[Skënderbeu|Skënderbeut]] ndodhen në fshatin Grazhdan. Komuna e Maqellarës nuk i ka shpëtuar pushtimeve të huaja si ato turke, serbe, italiane dhe gjermane. Banorët e kësaj treve patriotike i kanë dal zot vendit të tyre dhe nuk u janë gjunjëzuar pushtuesve dhe për pasojë mjaft prej tyre kanë dhënë heroikisht jetën. Pushtuesit serbeserbë në vitin 1913 dogjen shtëpi dhe terrorizuan popullatën duke vrarë të rinj dhe të moshuar në sy të femijëvefëmijëve dhe grave të tyre.
Mjaft të rinj u rreshtuan në luftë kundër pushtuesve italianë dhe gjermanë nga e cila humbën jetën si heronj mjaft të rinj dhe të reja.
 
== Demografia ==
Fshatrat me popullsi më të madhe janë [[Maqellara]], [[Pocesta]] dhe [[Kovashica]]. Pas ardhjes së demokracisë, po shikohet një lëvizje e ngadaltë e një shtrese të popullsisë drejt qyteteve të [[Tirana|Tiranës]] dhe [[Durrësi|Durrësit]] si dhe drejt [[Italia|Italisë]], [[Greqia|Greqisë]] etj. Pjesa më e madhe e popullsisë i perkasinpërkasin besimit mysliman. Gjatë periudhës komuniste në fshatrat KercishtKërçisht i Sipërm, dhe Herbel kane punuar dhe jetuar një pakicë ortodokse-maqedonase të cilët gezoningëzonin të drejta dhe përfitime më të mira se popullsia vendase shqiptare. Kësaj pakice i jepej gjithmone prioritet. Si pasojë e ndryshimeve politike të 15 viteve të fundit, një pjesë e madhe e kësaj popullsie po lënë vendin me destinacion [[Maqedonia|Maqedoninë]] ose në qytetet e medhamëdha të [[Shqipëria|ShqipëriseShqipërisë]].
 
== Ekonomia ==
Mënyra e jetesës ka ndryshuar pasi pjesa më e madhe e rinisë lokale i'u nënshtrua që në fillim emigrimit në vendet fqinje. Të ardhurat nga emigracioni janë të jashtëzakonshme dhe të një rëndësie jetike për banorët e zonës. Të ardhurat nga bujqësia janë te pamjaftueshme dhe shumica e familjeve po mbijetojnë dhe ka shumë nga ketokëto që janë bërë të rregullt në listenlistën e huas në dyqanet e fshatit. Ndihma e qeverisë është e paperfillshmepapërfillshme.
 
== Politika ==
Është e modës që njerëzit t'i kushtojnë një kohë të madhe problemeve të politikës së vendit. Lajmet e ditës ndiqen me interes të veçantveçantë nëpërmjet ekranit si dhe shtypit të përditshëm. Një pjesë e mirë të kohës e zë ndjekja e punimeve në parlament sidomos debatet e ashpra. Pastaj vazhdohet me debate nëpër lokale dhe kafe të mbushura në çdo kohë të ditës.
 
== Kultura ==
 
Me nje kulture te larte
 
== Vendbanimet ==