Ndryshimi mes inspektimeve të "Mesxhidi Aksa"

1 byte removed ,  6 vjet më parë
v
E dyta, e njohur si Minareja Ghawanima, është ndërtuar në cepin veriperëndimor të Faltores së Shenjtë në vitin 1297-98 nga arkitekti Qadi Sharaf al-Din al-Khalili, nën urdhërat e Sulltan Lajinit. Është minareja më e gjatë e Faltores së Shenjtë. Është pothuajse plotësisht e ndërtuar nga guri, përveç ballkonit të muezinit. Për shkak të strukturës së fortë kjo minare ka qenë pothuajse e paprekëshme nga termetët.
 
Në vitin 1329, Tankizi, governeriguverneri mamluk i Sirisë, urdhëroi të ndërtohet në minare e tretë e quajtur Minareja Bab al-Silsila e cila gjendet në kufirin perëndimor të Xhamisë Al Aksa. Është e ndërtuar sipas sitilit sirian dhe me gurë. Që nga shekulli i 16-të, ka qenë traditë që muezini më i mirë ta thërras [[Ezani|ezanin]] nga kjo minare.
 
Minareja e fundit është ndërtuar më 1367, dhe është e njohur si Minareja al-Asbat. Është rindërtuar pas termetit të vitit 1927.
]]
 
Fasada e xhamisë ëshrë ndërtuar më 1065 nën urdhërat e Kalifit fatimid al-Mustansirit. Ajo u kurorëzua me një parmak të përbërë nga arkada dhe kolona të vogla. [[Kryqëzatat|Kryqtarët]] e dëmtuan fasadën gjatë peruidhës së sundimit të tyrë në Palestinë, por u restaurua dhe u rinovua nagnga AjjubidëtAjubidët.
 
== Rëndësia fetare në Islam ==