Ndryshimi mes inspektimeve të "Numri atomik"

48 bytes removed ,  6 vjet më parë
Kishte gabime në formulim dhe në terma.
v (Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet)
(Kishte gabime në formulim dhe në terma.)
Është e përfaqësuar nga simboli ''''' Z'''''. Numri atomik e identifikon një numër unik të [[lista e elementeve kimikë|elementeve kimike]]. Në një [[atomi|atom]] me ngarkesë neutrale, numri atomik është i barabartë me numrin e [[elektroni|elektroneve]].
 
[[Atomi|Atomet]] kanë numër të njëjt atomike '''Z''' por ndryshme [[Numrindryshojnë inga neutroneve]]numëri i shënohet memasës '''''A, N''''', dhe prandaj ndryshimet e masës atomike, janë njohur siquhen [[Izotopi|izotope]].
 
Numri atomike , ''''' Z''''' , nuk duhet të ngatërrohet me [[Numri i masës|numrin e masës]]'''''A''''' , i cili është numri i përgjithshëm inukloneve [[Protoni|protoneve]] dhenjë [[neutroni|neutroneve]]bërthamë dhe qendërjo masa njëe [[atomi]]bërthamës.
 
Numri i [[Neutroni|neutroneve]], ''''' N''''' , është i njohur si '''Numri i neuronit''' të [[atomi]]t ; kështu ,
[[Protoni|Protonet]] dhe [[Neutroni|neutrons]] kanë afërsisht të njëjtën masë ( dhe masa e [[elektroni|electroneve]] është e papërfillshme për shumë qëllime), ndërsa [[Masa atomike]] e një [[atomi]] është përafërsisht e barabartë me [[Numri i masës|numrin e masës]]'''''A'''''.
 
Një atom i një elementi tregohet me anë të simbolit kimik të elementit,në të cilin numëri atomik i elementit vendoset majtas-posht, kurse numëri i masës vendose majtas-sipërt. Si përshembull: ''<sup>23</sup><sub>11 </sub>'''''Na'''
[[Atomi|Atomet]] kanë numër të njëjt atomike '''Z''' por ndryshme [[Numri i neutroneve]] që shënohet me ''''' N''''', dhe prandaj ndryshimet e masës atomike, janë njohur si [[Izotopi|izotope]].
 
.
 
== Historia ==
9

edits