Dallime mes rishikimeve të "Mesjeta"

17 bytes added ,  7 vjet më parë
v
Robot: ca:Edat mitjana is a featured article; Ndryshime kozmetike
v (Robot: ca:Edat mitjana is a featured article; Ndryshime kozmetike)
== Feja ==
 
=== KISHA PERËNDIMORE ===
Historia e kishës perëndimore në mesjetë është ajo e sistemit të mendimit dhe praktikës fetare më të integruar në botë. Identifikimi i kishës me mbarë shoqërinë e organizuar është karakteristika që e dallon mesjetën nga periudhat e tjera historike të mëparshme dhe të mëpasshme. Në kuptimin e saj më të gjerë, mesjeta është karakteristikë e historisë evropiane nga shek. IV deri në shek. XVIII – nga Kostandini deri në Voltair. Teoretikisht gjatë gjithë kësaj periudhe, vetëm besimtarët e bindur mund të gëzonin t'i drejtat e plota shtetërore. Por në Evropën perëndimore doktrina e mesjetës u bë realitet vetëm në shek. VII, dhe në shek. XVII pushoi së qeni e tillë. Gjatë kësaj periudhe, kisha ishte shoqëri e detyrueshme e ngjashme me shtetin modern. Të huajt që bënin pjesë në këtë shoqëri kishin të drejta të kufizuara. Lista e të huajve kryesohej nga hebrenjtë, të cilët mund ta praktikonin fenë e tyre, por nuk kishin të drejtë ta përhapnin atë, dhe mbyllej me ata që bënë apostazi dhe u kthyen ë heretikë. «ifutët nuk mund të vriteshin sepse ishin hebrenj, ndërsa heretikët po.
 
 
 
=== KISHA LINDORE ===
 
Kisha dhe shteti: nga viti 324 Kostandini u bë zot i botës romake. Si i tillë, ai e vendosi kryeqytetin e ri në Bosfor, në Kostandinopojë, dhe e quajti Roma e re. Që në fillimet e tij, perandori romak luante një rol të rëndësishëm në Kishë. Quhej përgjigjës për unitetin e saj. Kryesonte kuvendet kishtare, dhe ata që quheshin heretikë ose skizmatikë i mërgonte jashtë shtetit. Perandori si «ikon i gjallë i Krishti» gjendej në krye të Kishës. Si i tillë ai quhej mëkëmbës i Zotit në tokë: sundimi tokësor i perandorit pasqyronte sundimin e Zotit në qiell. Sipas mendimit të tij, mijëvjeçari kishte filluar. Pozitën e tij e quajti «të shenjtë», sepse kishte huazuar titullin e perandorëve të mëparshëm – Pontifex Maximus – kryeprift i kultit pagan.
 
== Lidhje të jashtme ==
 
[[Kategoria: Mesjeta| ]]
 
 
1. Periodizimi I mesjetes dhe etimologjia.
 
• Mesjeta e Mesme (1000-1300)
• Mesjeta e Vonshme (1300-1453)
 
[[Kategoria: Mesjeta| ]]
 
{{Link FA|ca}}