Dallime mes rishikimeve të "Dumreja"

8 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Dumreja është zona kodrinore shtrihet përpara fushës së [[Myzeqeja|Myseqesë]]. Ne baze te formimit gjeojogjik, Dumreja ka formën e një rrafshnalte tetktonike-vullkanike. Përgjate gjithë shtrirjes territoriale, lartësia nuk ndryshon më shumë se 50 metra differencë, edhe duke parë lartësin e përgjithhme të ulët me nivelin e detit përcaktoht si zonë kodrinore.
 
Dumreja përfshin territorin e katër komunave dhe të një minibashkie, të gjitha pjesë të rrethit Elbasan, dhe që janë: [[Belsh]], [[Shalës]], [[Grekan]], [[Kajan]],[[Rrasë]] e [[Fierzë]]. Zona e DumresDumresë, e cila shtrihet në një sipërfaqe prej 215 km² kufizon ne jug me rrethin e Kuçovës, ne lindje me fushenfushën e [[Elbasan]]it, ne veri me rrethin e [[Peqin]]it dhe ne perendimperëndim me rrethin e Lushnjes[[Lushnjë]]s.
 
Shumë e njohur perpër bukurinë e veçantë të peisazhit, bëhet shumë e njohur përgjatë shekullit te XX, kur kryeqëndra e saj [[Belsh]] përshkryhetpërshkruhet si kryeqytet i ShqipërisShqipërisë nga një ndër personalitetet më të rendësishmerëndësishme te Rilindjes shqiptare, [[Sami Frashëri]].
 
[[Skeda:Liqenet e Belshit.jpg|300px|Pamje e Belshit]]
===Hidrografia===
Në veri Dumreja kufizohet me lumin [[Shkumbin]], që është një ndër vijat ujore më me rëndësi te vendit. Në jug të Dumres kalon lumi Devoll, arterie tjeter shumë e rëndësishme për gjithë rajonin e [[Shipëris]] së mesme e më gjërë. Në zonën e Dumres ndodhen gjithashtu edhe dy degë të vogla që derdhen ne lumin [[Shkumbin]], me ujë vetëm gjatë stinës së dimrit, përroi i Banëlyçit i gjatë afro 8.5 km, dhe përroi i Papërrit me gjatësi afro 7 km.
Liqenet e DumresDumresë përbejn pothuajse 3% të territorit të saj, edeh pse një pjespjesë e të cilëve thahet gjatgjatë stinës së verës nga temperaturat e nxehta edhe nga përdorimi ujit per vaditje të tokave.
 
[[Skeda:Dumreja Fun Club.jpg|300px|Flora dhe Fauna e Pllajës]]