Ndryshimi mes inspektimeve të "Homeri"

107 bytes added ,  6 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Homeri''' ([[greqishtja|greqisht]]: Óμηρος - 'Ómeros'') ishte poet epik legjendar i Hellenies antike. Për qënien dhe veprimtarinë e tij letrare, kritikët modernë kanë mendime të ndryshme qe kanë të bëjnë me dy poema te mrekullueshme të nivelit botëror: [[Iliada]] dhe [[Odisea]].''
 
Homeri mendohet se ka jetuar rreth shek. IX pr.K. Per daten dhe vendlindjen ka mendime te ndryshme; shkenca ka pranuar si me te mundshme Smirnen, qytet kolonial grek ne Azine e Vogel (Izmiri i sotem ne Turqi). Homeri ka jetuar shume kohe me vone nga koha kur ka ndodhur Lufta e Trojes dhe nga kthimi i grekeve ne atdhe. Kjo do te thote se poeti ka ditur ta shfrytezoje mrekullisht burimin e pasur te letersise gojore me kenge e himne te ndryshme kushtuar hyjnive, heronjve dhe bemave te tyre, te cilatfsgrgdsgsergqwegddsvcilat kendoheshin ne ate kohe nga rapsode te ndryshem.
 
Është vërtetuar arkeologjikisht se poemat e tij përkundër fantazisë poetike, pasqyrojnë ngjarje të vërteta historikehistorikvcxvcxe që kanë ndodhur shumë më para se të krijoheshin poemat. Këto ngjarje kanë ndodhur në shekulljt XIII - XII p.e.s. Të dhënat që rrjedhin nga poemat e Homerit kanë shërbyer dhe shërbejnë si burime historike për njohjen e historisë së Greqisë antike. Gjithashtu vlen per tu theksuar se mbi figurën e Homerit janë hedhur shumë hije dyshimi te cilat vënë në dyshim vetë ekzistencén e tij. Por ajo qe bie më shumë në sy është diferenca artistike ndërmjet dy veprave. Përderisa ''Iliada'' është shkruar në një stil epik, ''Odisea'' paraqitet me stil lirik. Madje nga studiues të shumtë është hedhur ideja se ndoshta këto dy vepra nuk janë shkruar nga i njëjticvcvxcnbbmnyhnjëjti autor.Homeri ka qene i verber.
Tek Iliada, Homeri mban qendrim asnjanes, ai nuk mban anen e asnjerit prej heronjve, vecse shpreh hapur simpatine ndaj virtytevevirtytkyafdfrbeve te personazheve te veta.
Ne kete poeme, Homeri eshte autori dhe njekohesisht rrefyesi i kesaj kryevepre klasike.
 
<references />
 
== Shiko dhe këtë ==devsssa
* {{libri|Autorët antikë për Ilirët (Homeri)|Vargje të Homerit për paionet dhe thespotët}}
Kur në shek. XI u shfaq emri albanë dhe arvanitë nuk kishte vështrim etnik, por ishte, sikurse u tha, emri i krahinës Arbëni/Arbëri (Arbanon), që shtrihej në Shqipërinë e Mesme me qendër Krujën. Pas shek. XI filloi përhapja e apelativit Arbëni, Arbëri, Albani edhe në viset e tjera ku banonin shqiptarët. Faktori që përcaktoi shtrirjen e emrit ishte po ai që përcaktoi shfaqjen e tij në shek. XI – në fillim bashkësia politike dhe fetare dhe më vonë bashkësia politike dhe gjuhësore.ccc
 
Sikurse u tha, emërtimi Arbanon ishte në origjinë emri i trevës rreth e rrotull Krujës, e cila deri kohët e vona e ruajti
Ky fenomen vihet re edhe gjatë gjysmës së dytë të shek. XIII, kur Karli I Anzhu i grumbulloi në vitin 1271 territoret e pushtuara në Shqipëri në një formacion të vetëm politik – në “Mbretërinë e Albanisë” (Regnum Albaniae) me kufij më të gjerë nga ç’kishte principata arbanite në kohën e arkondit të madh Dhimitër Progonatit.
 
Po në këtë kohë sovrani anzhuin i detyroi dioqezat kishtare të territoreve të pushtuara të kalonin në katolicizëm. Pavarësisht se “Mbretëria e Albanisë” ishte një pjellë e dhunës së armatosur të feudalëve anzhuinë,vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv për shkrimtarët dhe kancelarët e shek. XIII ajo formonte një komunitet politik e fetar më vete. Sipas mendësisë mesjetare, banorët
[[File:Odyssée 7 4.jpg|thumb|350x350px|Odysseusi]]
katolikë të këtij komuniteti politik u konsideruan anëtarë të kombësisë arbanite/ albanite.
Anonymous user