Dallime mes rishikimeve të "Hernia diskale"

631 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v
'''Hernia diskale''' është një gjendje patologjike e [[Shtylla kurrizore|shtyllës kurrizore]] ku pjesa e jashtme unazore e diskut ndërvertebror fryhet ose çahet dhe materiali i butë i brendshëm i diskut gjithashtu mund të dalëzhvendoset, duke kaluar nëpër pjesën e fryrë ose të çarë të diskut.
 
Disqet ndërvertebrorë funksionojnë si absorbues të trysnisë mes vertebrave, duke bërë të mundur përkuljen e trupit në të gjitha drejtimet, si dhe kombinimin e përkuljes së trupit me rrotullimin. Dëmtimi i këtyre disqeve, i cili mund të vijë për një sërë arsyesh, krijon ato që në gjuhën mjekësore quhen hernie diskale, të cilat mund të jenë të niveleve të ndryshme të dëmtimit.
 
Herniet diskale kryesisht ndodhin në zonën e qafës, të shpatullave ose të mesit, ku kjo e fundit quhet [[Hernia diskale lumbare|hernie diskale lumbare]]. Një nga episodet më të shpeshta të këtij problemi ndodh kur shtylla kurrizore sforcohet nëpërmjet qëndrimeve për orë të zgjatura në pozicione të papërshtatshme, qoftë përpara televizorit ose kompjuterit në shtëpi ose gjatë aktiviteteve të përditshme të punës, periudhë e cila nuk shkakton dhimbje ose i ka ato të pakta, e më pas në arritjen e pikës kritike, zakonisht prej një lëvizjeje të beftë (si përkulje para ose ngritjangritje e një peshe të rëndë) ku pacienti zbulonndjen sedhimbje ka një dhimbjefortavjenvijnë nga shtylla kurrizore. Fakti që disqet ndërverterbrore nuk kanë nervatnerva e tyre ndijorë, shpesh bën që hernia diskale të zbulohet vetëm në momentin kritik të cënimit të nervave rrethues, që dalinpreken nga shtylladisku kurrizore,i prejfryrë fryrjeskur ato diskutdalin nga shtylla kurrizore.
 
== Llojet e hernies diskale ==
'''Rrjedhja e diskut''', ku disku fryhet shumë dhe pjesë të tij arrijnë të shkëputen duke krijuar probleme tek nervat ose palca e kurrizit.
 
== Masat vetjakeparandaluese përdhe shëruesembrojturhernies diskundiskale ==
 
Masat për t'u përkujdesur për hernien diskale ndahen ne tri faza. a) Kryerja siç duhet e aktiviteteve të përditshme, kryerjab) Kryerja e ushtrimeve të specifikuara për të rikthyer diskun e dalë në vend, si dhe ushtrimetc) Kryerja e ushtrimeve për të normalizuarstabilizuar lëvizjetdhe rritur aftësinë e shpinës për të përballuar aktivitetet e përditshme, kjo si masë parandaluese qoftë për daljet e diskut në të ardhmen, përbëjnëashtu gamën e përgjithshme të masave që duhen marrëdhe për ridaljen shmangure episodettij esi herniesproblem diskalei përsëritur.
 
'''A. '''Aktivitetet e përditshme që rrezikojnë hernien diskale, dhe që për rrjedhojë duhen shmangur ose kryerduhen mekryer shumësiç kujdesduhet janë:
 
* Marrja në mëngjes e çorapeve në dysheme
* Veshja e këpucëve
* Përdorimi i sirtarit të poshtëm të dollapit
* Larja e dhëmbëve në mëngjes
* Bërja e tualetit ose rruarja përpara pasqyrës
* Rregullimi i shtratit
* Ngarja e makinës
* UljaQëndrimi ulur në pozicion të kërrusur
 
Të gjithë këto aktivitete duhen kryer me kujdes pasi, të kryera jo siç duhet, ato gradualisht e shtyjnë diskun ndërvertebror jashtë duke sjellë dhe problemet me shtyllën kurrizore. Këshilla e përgjithshme në këtë drejtim është që lëvizjet të kryhen duke e mbajtur vijën e shtyllës kurrizore (kokë - shpinë - kërrbisht) në një linjë, pra në pozicion të papërkulur. Kjo nuk nënkupton që harqet natyrore të shtyllës kurrizore të cënohen, dhe as që kjo linjë duhet të jetë gjithnjë në gjendje vertikale, por që pika e kokës, e shpinës mes shpatullave dhe e mesit duhet të jenë në një linjë.
 
'''B. '''Ushtrimet e MekKenzit për rikthimin e diskut ndërvertebror në vendin e tij.
 
'''C.''' Ushtrimet për forcimin e muskujve dhe formën e përgjithshme të shtyllës kurrizore.
 
== Hernia diskale dhe artriti ==
53

edits