Dallime mes rishikimeve të "Vargu detar"

60 bytes removed ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
''Mali Kanalit'' apo '''malesia akrokeraune''' (alb. ''Mali Kanalit'', griech. ''Κεραυνίων όρος'', lat. ''Cerauni montes'') është një zone bregdetare ne jug te [[Shqipëria|Shqipërisë]]. Ky vargmal shtrihet gjatë [[Deti Jon|detit Jon]], duke filluar nga [[Saranda]] mbi 100 kilometër në drejtimin juglindor drejt veriperëndimore [[Riviera shqiptare|rivierës shqiptare]] deri në afërsi të [[Oricum]]. Pjese me e ngritur e malësisë keraunike është : ''Maja e Çikës'' (2045&nbsp;m)<ref group="Anmerkung">Nicht zu verwechseln mit einem Berg gleichen Namens in der Nähe von [[Elbasan]].</ref> dhe ''Maja e Qorres'' (2018&nbsp;m).
 
In der Nähe des 1027 m hoche gelegenenlartë [[Llogara-Pass]], teiltmalet sichndahen das Gebirgenjë inperëndimor einedhe westlichenjë undvarg einelindor östliche Bergkettemalore. DieZinxhiri küstennahebregdetar westlicheperëndimore Ketteështë wirdquajtur auchedhe AkroceraunischesMalet Gebirge genanntAkrokeraune. In geologischerterma Hinsichtgjeologjike, gehörtgadishulli auch dieveri nördlichpastaj anschließendei Halbinseltakon [[KaraburunKaraburunit (HalbinselGadishulli) |Karaburun Karaburunit]] dazu,për welche diecilën Buchtndan vongjirin e [[VloraVlorë]] gegen dasdrejtim offene Meerdetit abgrenzttë hapur. DerPjesa Teile desmalit Gebirgesquhet südlich desjug Llogara-Passes heißtLlogora ''Malet e Vetëtimes'' (dt. Donnerberge).
 
Përgjatë malit kalon një rrugë dredha-dredha që lidh Sarandën, [[Himarë]]n dhe qytete të tjera bregdetare në Vlorë. Ajo arrin kulmin e kurrizit në Llogora. [[Pisha]] flamur qëndron atje si një park kombëtar në mbrojtje. Zona është e njohur edhe në Shqipëri për mjaltë prodhuar por nuk është i cilësisë së shquar.
Entlang des Gebirges verläuft eine kurvenreiche Straße, die Saranda, [[Himara]] und andere Küstenorte mit Vlora verbindet. Sie überquert den Kamm des Gebirges am Llogara-Pass. Die [[Pinie]]nwälder dort stehen als Nationalpark unter Naturschutz. Die Gegend ist in Albanien auch bekannt für den dort produzierten Honig von herausragender Qualität.
 
Mali Akrokeraune përmendet nga shkrimtarët e lashtë të tillë si [[Ptolemeu]], [[Straboni]] dhe [[Pausania]], të cilët përshkruajnë vendndodhjen e tij. Kështu, edhe emri i lashtë në vendet ku flitet gjermanisht është i njohur si emërtim i zakonshëm sot në Shqipëri.
Das Ceraunische Gebirge wird schon von antiken Schriftstellern wie [[Ptolemäus]], [[Strabon]] und [[Pausanias]] erwähnt, die seine Lage beschrieben. Deshalb ist auch sein antiker Name im deutschen Sprachraum bekannter als die heute in Albanien üblichen Bezeichnungen.
 
== Fotogaleri ==