Dallime mes rishikimeve të "Hidrodinamika"

492 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
Për lëvizje të fluidit duhet të merren në konsiderim të gjitha forcat e cekura, por rezultate të kënaqshme arrihen edhe duke mos përfillur veprimin e ndonjërës prej tyre. Prandaj, dinamika e fluideve studiohet në dy tërësi:
 
'''Dinamika e fluidit ideal''' dhe
• '''Dinamika e fluidit real'''
 
 
Dinamika e fluidit real
 
Fluidi ideal është homogjen, izotrop, nuk ngjeshet dhe nuk është viskoz. Paraqitja e kuptimit të fluidit ideal e lehtëson edhe studimin e fluidit real, i cili është gjithmon viskoz. Fluid ii cili nuk i përmbushë këto veti quhet real.
 
 
Për studim të lëvizjes së fluidit duhet të dihen këto karakteristika:
 
• '''Vija e rrymimit''' – Paraqet drejtëzën ose lakoren e cila tregon në çdo moment drejtimin e lëvizjes së grimcave të fluidit<br>
• '''Grypi i rrymimit''' – Paraqet bashkësinë e të gjitha vijave të rrymimit të cilat kalojnë nëpër të gjitha pikat brenda ndonjë lakoreje të mbyllur në fluid, kurse '''sipërfaqja e rrymimit''' paraqet mbështjellësin e gypit të rrymimit
23

edits