Dallime mes rishikimeve të "Hidrodinamika"

598 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
Me Hidrodinamikë nënkuptojmë lëngjet në lëvizje.
 
''<big>Me Hidrodinamikë nënkuptojmë lëngjet në lëvizje.''</big>
 
 
Për lëvizje të fluidit duhet të merren në konsiderim të gjitha forcat e cekura, por rezultate të kënaqshme arrihen edhe duke mos përfillur veprimin e ndonjërës prej tyre. Prandaj, dinamika e fluideve studiohet në dy tërësi:
 
• '''Dinamika e fluidit ideal''' dhe<br>
• '''Dinamika e fluidit real'''
 
 
• '''Vija e rrymimit''' – Paraqet drejtëzën ose lakoren e cila tregon në çdo moment drejtimin e lëvizjes së grimcave të fluidit<br>
• '''Grypi i rrymimit''' – Paraqet bashkësinë e të gjitha vijave të rrymimit të cilat kalojnë nëpër të gjitha pikat brenda ndonjë lakoreje të mbyllur në fluid, kurse '''sipërfaqja e rrymimit''' paraqet mbështjellësin e gypit të rrymimit<br>
• '''Rrymimi stacionar''' – Në këtë rrymim nuk ka ndërrim të shpejtësisë Δv, as ndërrim të shtypjes Δp, as ndërrim të dendësisë Δρ gjatë kohës Δt<br>
• '''Rrymimi jostacionar''' – Në këtë rrymim gjatë kohës ndërron edhe shpejtësia si edhe shtypja në fluid<br>
• '''Rrymimi laminar(shtresor)''' – Fluidi kryen lëvizje të tillë, nëse vijat e rrymimit mes vete<br>
• '''Rrymimi turbulent''' – Paraqet lëvizje të përbërë të grimcave të fluidit në të cilën arrihet goditje mes tyre, prandaj nuk ka vija të rrymimit
23

edits