Dallime mes rishikimeve të "Hidrodinamika"

1.497 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
• '''Rrymimi laminar(shtresor)''' – Fluidi kryen lëvizje të tillë, nëse vijat e rrymimit mes vete<br>
• '''Rrymimi turbulent''' – Paraqet lëvizje të përbërë të grimcave të fluidit në të cilën arrihet goditje mes tyre, prandaj nuk ka vija të rrymimit
 
<br>
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
<center><big>'''Ekuacioni i Kontinuitetit'''</big><big></big></center>
 
 
Le të kemi një sasi të fluidit ideal plotësishtë të pandrydhshëm, i cili rjedh gjatë një kohe të caktuar t nëpër seksionin tërthor të një grypi të rrymimit.
E dimë se masa m shprehet me ndihmën e dendësisë ρ dhe vëllimit V me shprehjen:<br>
m=ρV = ρSl<br>
Nëpër grypin e rrymimit me seksione të ndryshme S1 dhe S2 për të njejtën kohë t do të rrjedhë e njejta sasi e masës së fluidit m. Duke marrë në konsiderim se masa m e fluidit, e cila kalon nëpër seksionet S1 dhe S2, gjatë kohës t, është konstante, do të kemi:<br>
m=ρV = konst.<br><br>
ose<br><br>
ρS1◦l1 = ρS2◦ l2<br>
l1=v1 ◦ t dhe l2=v2 ◦ t<br>
prandaj kemi:<br>
ρ ◦ S1 ◦ v1 ◦ t = ρ ◦ S2 ◦ v2 ◦ t<br>
Meqë dendësia ρ është e pandryshueshme, kurse koha t është e njejtë në të dy pozitat do të kemi:<br>
S1 ◦ v1 = S2 ◦ v2, përkatësishtë vS=konst.<br>
 
Ekuacioni i fituar quhet ekuacioni i kontinuitetit. Nga ky ekuacion shihet se gjatë lëvizjes stacionare të fluidit, në gypin e rrymimit, shpejtësitë e fluidit në seksione të caktuara janë në përpjestim të zhdrejtë me sipërfaqet e atyre seksioneve. Ky ekuacion është rrjedhim i ligjit të ruajtes së masës, i cili është njëri nga ligjet fundamentale të natyrës.
23

edits