Dallime mes rishikimeve të "Hidrodinamika"

101 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
m=ρV = ρSl<br>
Nëpër grypin e rrymimit me seksione të ndryshme S1 dhe S2 për të njejtën kohë t do të rrjedhë e njejta sasi e masës së fluidit m. Duke marrë në konsiderim se masa m e fluidit, e cila kalon nëpër seksionet S1 dhe S2, gjatë kohës t, është konstante, do të kemi:<br>
<big>'''m=ρV = konst.'''</big><br><br>
ose<br><br>
<big>'''ρS1◦l1 = ρS2◦ l2'''</big><br><br>
<big>'''l1=v1 ◦ t dhe l2=v2 ◦ t'''</big><br><br>
prandaj kemi:<br><br>
<big>'''ρ ◦ S1 ◦ v1 ◦ t = ρ ◦ S2 ◦ v2 ◦ t'''</big><br>
Meqë dendësia ρ është e pandryshueshme, kurse koha t është e njejtë në të dy pozitat do të kemi:<br><br>
<big>'''S1 ◦ v1 = S2 ◦ v2, përkatësishtë vS=konst.'''</big><br>
 
Ekuacioni i fituar quhet ekuacioni i kontinuitetit. Nga ky ekuacion shihet se gjatë lëvizjes stacionare të fluidit, në gypin e rrymimit, shpejtësitë e fluidit në seksione të caktuara janë në përpjestim të zhdrejtë me sipërfaqet e atyre seksioneve. Ky ekuacion është rrjedhim i ligjit të ruajtes së masës, i cili është njëri nga ligjet fundamentale të natyrës.
23

edits