Dallime mes rishikimeve të "Liqenet e Maqedonisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
 
===Klasifikimi i liqeneve===
Relievi është kryesisht kodrinor dhe malor. Lumi më i gjatë është Vardarit 388 km (nga të cilat 301 km në Republikën e Maqedonisë) dhe më së shumti rrjedh nëpër pjesën qendrore të shtetit, në luginën më i madh është Pellagonisë që lashtat janë rritur shumë specifik në këtë rajon klimatike të kufirit jugor të Republikës së Maqedonisë shtrihen tre liqene të mëdha natyrore:
• Liqeni i cili është i ndarë në mes Republikës së Maqedonisë (2/3) dhe Shqipëria (1/3)
• Liqeni i Prespës është e ndarë në mes Republikës së Maqedonisë, Shqipërisë dhe Greqisë
• Dojran Liqeni është i ndarë në mes Maqedonisë dhe Greqisë
 
Liqenet në sipërfaqen e Tokës kanë origjinë të ndryshme. Faktorët që kanë ndikuar në krijimin e tyre nuk kanë qenë të njëjtë. Në krijimin e tyre në radhë të parë janë faktorët e brendshëm tektonikë, pastaj edhe ata të jashtëm. Prej këtyre të fundit janë faktorët (agjensat) fluvialë, glacialë, eolikë dhe vetë faktori antropogjen. Agjensat e jashtëm mund të krijojnë liqene erozivë dhe akumulativë. Liqenet mund të ndahen sipas disa kritereve. Më poshtë do ta japim ndarjen e tyre sipas kritereve, edhe atë: me siparfaqe më të madhe, më të pasur me ujë, më të thellë depresivë, më të thellë kriptodepresivë, në lartësi më të madhe absolute, salanitet më të madh, me tejdukshmëri më të madhe dhe me amplitudë më të madhe të sezhit (në botë, në Evropë e Maqedoni).
 
===Referenca===
[http://www.bn-mk.org/sq/content/m%C3%AB-tep%C3%ABr-p%C3%ABr-maqedonin%C3%AB#sthash.qmXsXjXw.dpuf bn-mk.org]
 
 
 
[[Kategoria:Natyrë]]