Ndryshimi mes inspektimeve të "Luigji XIV"

7 bytes added ,  6 vjet më parë
(pjesen qe kam ndryshuar :Merite te vecante ne bshkimin e vendit paten Luigji IX dhe Filipi IV i quajtur "i bukuri")
 
== Biografia ==
Biri i mbretit [[Luigji XIII]] dhe e mbretëreshës [[Anna e Austrisë]], lindja e tij u duke e jashtëzakonshme dhe shume e çuditshme sepse ndodhi 23 vjet pas martese dhe sepse mbretëresha nuk kishte lindur asnje fëmije. Lindja u duke si një mrekulli dhe ky fakt e çoi babain ta quante "'''Louis Dieudonné'''" sepse dukej si një dhurate nga qielli. Në moshën 5-vjeçare përballet me vdekjen e babait, kjo vdekje e papritur do ta kurorëzoi Luigjin mbret në një moshe tepër te vogël, në fakt për ta drejtuar Francën u emërua udhëheqëse e vendit e ëma Anna, e cila e ndahu këtë detyre me ministrin e pare, [[Kardinali Mazzarino]]. Ky i fundit e mbajti për shume vjet në dore qeverinë e Francës dhe u be një njëri me shume influencë në politiken franceze , vetëm mbas vdekjes te Kardinalit me [[9 mars]] [[1661]], Luigji mori te gjitha fuqitë e Kurorës. ndau
këtë detyre me ministrin e pare, [[Kardinali Mazzarino]]. Ky i fundit e mbajti për shume vjet në dore qeverinë e Francës dhe u be një njëri me shume influencë në politiken franceze , vetëm mbas vdekjes te Kardinalit me [[9 mars]] [[1661]], Luigji mori te gjitha fuqitë e Kurorës.
 
Gjatë viteve [[1648]] deri në vitin [[1652]] Franca, sidomos Parisi, ishte shkendia e revoltimit te Fronde-s. Sipas një thenje, disa frondiste, gjatë demonstratave arritën te depërtonin te gjitha masat e sigurisë dhe te arritnin deri në dhomat private te mbretit, ky fakt e çoj mbretin te merrte masa sigurie me te rrepte kundër fisnike-ve. Ndërtoi në Versailles, në vendin e një rezidence te vjetër për gjah te cilën e përdorte babai i tij, një vile luksoze dhe dhume te madhe, në te cilën u bënin ceremoniale te cilat to ti mbanin fisnik-et te hutuar nga ana politike e vendit.
 
Luigji i njohur edhe si "'''Mbreti Diell'''" qeverisi për 72-shtatedhjete e dy vjet rrjesht shtetin e Francës, me shume se çdo tjetër mbretembret Francezi Frances. Me [[10 qershor]] [[1660]] martoiu martua me gocën e mbretit Spanjollspanjoll [[Filippo IV]], [[Maria Teresa]]. Martesa nuk u prit mire nga Luigji i cili ishte i dahuruar mbas mbesës se Kardinalit Mazzarino, Maria Mancini. Mbreti gjithsesei nuk kujtohet si shembull i besnikërisë martesore, fale marrëdhënieve te shumta që kishte me dashnoret e tija.
 
== Politika ==
Anonymous user