Ndryshimi mes inspektimeve të "Anselmi i Aostës"

1.249 bytes added ,  13 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
 
Pra, Anselmi merr nga [[Shën Agostini]] formulen: "credo ut intelligam, intelligo ut credam" (d.m-th- "besoj per te kuptuar, kuptoj per te besuar"). Megjithkete, feja ne vete nuk mjafton, ajo kerkon shfaqje dhe bindje arsyetore.
==Dëshmitë e qënësisë së Perëndisë==
Kerkimi i Anselmit eshte perqendruar i gjithi mbi figuren e [[Perëndia|Perendise]], ne te cilen ve dy problematika: qënësinë e Tij dhe natyren e Tij. Dallimesi te tilla trajtohen ne ''"Monologion"''.
 
Ketu ai shkruan: ''"eshte ky problemi qe perkrah dhe njezon kerkimet e mia".''
 
Anselmi jep 4 deshmi qe mund te provojne, duke u nisur nga bota, qe Perendia eshte. Dhe prandaj, keto deshmi perkufizohen "prova [[a posteriori]]":
 
* 1. Cdokush anon te pervetesoje gjerat qe gjykon se jane te mira. Por nese ka gjera te mira, parimi i tyre duhet te jete i vetem. Duhet te jete pra nje Miresi Absolute.
* 2. Qenia e madhesive te ndryshme percakton qenesine e nje madhesie qe perfshin gjithe te tjerat, pjese e se ciles ato te gjitha jane.
* 3. Cdo gje qe eshte, apo eshte ne virtyt te dickaje, ose eshte ne virtytin e asgjese. Pra, meqe eshte ne virtyt te asgjese nuk eshte asgjeja vete, e meqe dicka eshte, ajo do te jete fale nje Qenie Eprore, te qenit ne virtyt (te ndonje gjeje).
* 4. Trajtuar nga hierarkia e qenieve te gjalla. Duhet te jete nje qenie ne majen e hierarkise qe eshte e persosur. Nje persosje paresore dhe absolute.
==Çështja e problemit ontologjik apo deshmite "[[a priori]]".==
==Fjala dhe dituria==
==Veprat==